Veterán Ian McEwan soutěží s nováčky

tur
8. 8. 2007 12:50
Literární Man Booker Prize zveřejnila nominace
Foto: www.slate.com

Londýn - Jen dva spisovatelé byli v průběhu osmatřiceti ročníků literární Booker Prize nominováni pětkrát. Ian McEwan se nyní zařadil po bok Margaret Atwoodové a Beryl Bainbridgeové.

Etablovaný autor už bezmála třicet let staré Betonové zahrady si cenu odnesl jen jednou, v roce 1998 za román Amsterdam. Letos může naděje vkládat do svého zatím posledního díla On Chesil Beach. A na první pohled by to neměl mít tak těžké .

Pět porotců strávilo šest hodin v debatě nad seznamem třinácti jmen, ze kterých 6. září vzejde užší šestka a 16. října pak bude v Londýně vyhlášen vítěz, který obdrží 50 tisíc liber.

A je to překvapivých třináct jmen namísto doposud tradičních osmnácti. Kvůli silnému zastoupení nových a neznámých titulů se o letošním listu mluví jako o seznamu absentérů.

"Odpadli nám skoro všichni velikáni není tu žádný Swift, Crace, Barkerová, Ondaatje, Coe, nebo dokonce Coetzee. Je to velmi vzrušující seznam, především pro tvorbu mladých autorů," tvrdí Janine Cooková, hlavní nákupčí knihkupeckého řetězce Waterstone´s.

McEwan byl vybrán zároveň s debutanty Tan Twan Engem, Peterem Ho Daviesem, Catherine O'Flynnovou a Nikitou Lalwani. Zástup prvotin doplňuje třeba podruhé nominovaná Nicola Barkerová, příběh The Reluctant Fundamentalist od Moshin Hamida vypráví o Pakistánci žijícím v USA, který se po 11. září myšlenkově radikalizuje.

Bookerova cena, jež teď s ohledem na sponzora nese oficiální jméno Man Booker Prize, patří od roku 1969  k nejdůležitějším oceněním v oblasti anglicky psané literatury; vztahuje se výhradně na autory z Británie, Irska a Commonwealthu.

Vítězství z posledních ročníků si odnesli namátkou DBC Pierre za svůj debut Vernon Bůh Little (česky 2005) nebo Alan Hollinghurst za Linii krásy (česky 2006). Loňskou trofej získala Kiran Desaiová s The Inheritance of Loss.

Jejím hlavní přínosem tak není finanční odměna, ale dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje vítězného díla i ostatních nominovaných knih. Právě popularizačním efektem včetně postupného zveřejňování nominací se inspiruje česká soutěž Magnesia Litera.

Booker Prize se těší se velkému mediálnímu zájmu včetně obsáhlých diskuzí i sázek na vítěze. Kdo letos s úspěchem vsadí na některého z neznámých autorů, získá asi pěkné peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy