Věstonická venuše se v Londýně objeví vedle Matisse

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 2. 2013 19:59
Britské muzeum vystavuje nejstarší figurativní umění vedle moderních inspirací pravěkem
Věstonická venuše (vpravo), nejstarší keramická figurka na světě a venuše nalezená u Grimaldi v Itálii - stará 20 tisíc let
Věstonická venuše (vpravo), nejstarší keramická figurka na světě a venuše nalezená u Grimaldi v Itálii - stará 20 tisíc let | Foto: Telegraph.co.uk

Londýn - Britské muzeum v Londýně připravilo jedinečnou výstavu Umění doby ledové: Zrození moderní mysli. Mezi exponáty je i nejméně 27 tisíc let stará Věstonická venuše a dalších třiadvacet předmětů, které zapůjčilo Moravské zemské muzeum. Londýnská výstava paleolitického umění se oficiálně otevře ve čtvrtek 7. února a potrvá do 26. května.

"I ve věku superlativů má Britské muzeum něco speciálního - nejstarší známé figurativní umění světa," vyzdvihuje jedinečnost expozice agentura AP.

Věstonická venuše s obrazem Henriho Matisse
Věstonická venuše s obrazem Henriho Matisse | Foto: British Museum

Přestože exponáty pamatují mamuty, udivují svou propracovaností. "Jsou to umělecká díla, ne pouhé prehistorické artefakty. Důmyslné řezby, skulptury a kresby lidí i zvířat někdy vypadají, jako kdyby je vytvořili Pablo Picasso nebo Henry Moore," píše AP.

Sošky, kresby a portréty z období před 40 až 10 tisíci lety mají návštěvníkům ukázat, že prehistoričtí umělci už byli schopni uvažovat podobně jako moderní lidé, a to i v abstraktních pojmech či symbolech. "Jsou úplně jako moderní lidé," řekla kurátorka londýnské výstavy Jill Cook. Jejich umělecká díla podle něj ukazují, že měli "vizuální mozek schopný představivosti a tvořivosti".

"Zhruba před čtyřiceti tisíci lety se výrazně ochladilo a lidé museli bojovat o přežití, ale také se více upínali k duchovnu a k umělecké tvorbě," domnívá se Cook.

Britské muzeum výstavu sestavilo z vlastních sbírek a výpůjček z celé Evropy. Jen málo předmětů je ze dřeva, které bylo v době ledové poměrně vzácným materiálem používaným hlavně jako palivo. Artefakty jsou většinou z kostí, klů a parohů, někdy z kamene nebo hlíny. Zobrazují často zvířata, která jsou dnes vzácná, nebo dokonce vyhynulá: mamuty, bizony, lvy nebo rosomáky.

Prehistorická díla jsou vystavena vedle obrazů i soch moderních umělců, kteří někdy v prehistorickém období čerpali inspiraci. Slavná Věstonická venuše se tak v Londýně ocitla v sousedství obrazu nahé ženy od Henriho Matisse z roku 1950.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy