Velký Mao stojí 17,4 milionu dolarů

kul, Reuters, ČTK
16. 11. 2006 13:00
New York - Za rekordní částku byl vydražen portrét čínského diktátora od Andyho Warhola.

Dílo z roku 1972 nabídla do prodeje švýcarská společnost Daros Collection, která patří mezi největší soukromé sběratele Warholovy tvorby, a koupil ho Joseph Lao z Hongkongu.

Cena 17,4, milionů dolarů (asi 385 milionů korun) překvapila i aukční síň Christie´s, která počítala s částkou o pět milionů dolarů nižší.

Foto: Aktuálně.cz

Obraz o rozměrech 205 x 155 centimetrů byl jen jednou z mnoha položek dražby poválečného a současného umění. Kupce našla i další dvě Warholova popartová díla ze sedmdesátých let minulého století: Oranžová Marilyn za 16,2 milionů dolarů a Sixteen Jackies (koláž portrétů první dámy Jackie Kennedyové) za 15,6 milionů dolarů.  

Dosavadní aukční rekord pro Warholovu tvorbu držela jiná Oranžová Marilyn, kterou prodala v roce 1998 aukční síň Sotheby´s za 17,3 milionu dolarů.

Na středeční dražbě se absolutní částky překračovaly i u dalších jmen. Za olej Bez názvu XXV. holandského umělce Willema De Kooninga kupec zaplatil 27,1 milionů dolarů; abstrakce 1947-R-No. 1 expresionisty Clyfforda Stilla vynesla 21,2 milionů dolarů. 

Středeční aukce vynesla 240 milionů dolarů a uzavřela čtrnáctidenní období, za které se Christie´s a její rival Sotheby's podělili o miliardu dolarů.

"Dnešní noc završuje neuvěřitelné dva týdny v Christie´s, kdy jsme byli svědky prodejních rekordů a naší nebývalé obchodní síly ve všech oblastech," potvrdil ve středu Edward Dolman, ředitel Christie´s.

 

Právě se děje

Další zprávy