Velké knižní čtvrtky začínají s Ecem, Coelhem a Halíkem

vh
13. 10. 2011 12:00
Nová tradice navazuje na Velkou Británii
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pamětníci si nyní mohou užít pocit čtenářské nostalgie. Takzvané knižní čtvrtky byly za socialismu provázené dlouhými frontami zájemců o čerstvě vydané tituly v tehdy poměrně omezené nabídce. Pokud jste chtěli mít nového Párala, nebylo od věci mít známého knihkupce, který vám jeden výtisk schoval "pod pultem".

Současní knihkupci doufají, že Velký knižní čtvrtek, který se koná 13. října, přitáhne i sváteční čtenáře. Jde o společnou akci devíti nakladatelství a knižního velkoobchodu Kosmas.

Podle ředitele velkoobchodu Kosmas Josefa Žáka se ovšem spíš než dobou socialismu inspirovali britskou tradicí Super Thursday, během níž nakladatelství vydávají v jeden den atraktivní tituly, kterými chtějí zaútočit na žebříčky. Letos 29. září zaplavilo britská knihkupectví 225 knižních novinek. Mezi autory se objevila jména prověřených bestselleristů, jako jsou Lee Child nebo Robert Harris.

O události, která je symbolickým startem podzimní knižní sezóny, referuje většina ostrovních médií. Čtenáři získají přehled o tom nejzajímavějším, co před Vánocemi nabízí trh, a pochopitelně se to odrazí na růstu návštěvnosti knihkupectví.

Česká tradice Velkých knižních čtvrtků začíná o něco skromněji. Na pultech se v rámci akce objeví desítka knižních titulů, v nichž jednotlivá nakladatelství nabízejí to nejlepší ze svých knih připravených k vydání na podzim 2011. Asi nejočekávanější z nich je Pražský hřbitov Umberta Eca od nakladatelství Argo. Stejné nakladatelství přináší i zatím poslední dílo oblíbence všech pseudointelektuálů Paula Coelha jménem Alef.

Foto: Aktuálně.cz

Kniha Zlín se zapojila s dalším dílem série detektivek s Harrym Holem s názvem Pentagram. Díky Garamondu si můžete koupit novinku od loňského laureáta Nobelovy ceny Maria Vargase Llosy Keltův sen. Českou produkci zastupuje knižní rozhovor s Jiřinou Šiklovou, novinka mladé literární hvězdy Petry Soukupové, další kniha úvah "popkněze" Tomáše Halíka nebo nový román bulvárem oblíbené Martiny Formanové.

Dětem můžete pořídit knihu příběhů Komisaře Vrťapky, těm starším pak jako přípravu do života první úplné české vydání Solženicynova Souostroví Gulag, které vydává Akademia.

Stejně jako k Super Thursday patří i k Velkému knižnímu čtvrtku nejrůznější doprovodné akce. V Neoluxoru na Václavském náměstí se od 16 hodin koná autogramiáda Martiny Formanové, následována o hodinu později autogramiádou Petry Soukupové.

Kousek dál v Akademii si od 16 hodin můžete přijít pro podpis Jiřiny Šiklové, v 19:30 se můžete zastavit v Americkém centru na autorské čtení mladého amerického spisovatele Davida Vanna. Za přítomnosti autora bude úryvky z knihy Ostrov Sukkwan číst Miroslav Táborský. Velký knižní čtvrtek přináší i slevové akce, o nichž se dočtete více na stránkách projektu.

Podrobnosti o desítce "velkých čtvrtečních knih" přinesl server iliteratura.cz - viz zde

 

Právě se děje

Další zprávy