Velká kyprá Sue se prodala za rekordních 33 milionů

him
14. 5. 2008 9:46
Obraz Luciana Freuda stanovil nový aukční rekord
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Obraz Benefits Supervisor Sleeping britského malíře Luciana Freuda stanovil nový aukční rekord v ceně za dílo žijícího umělce. V newyorské aukční síni Christie's se prodal za 33,6 milionu dolarů, čímž skoro o třetinu překonal předchozí maximum.

Dílo Zobrazuje Sue Tilleyovou - modelku známou jako Big Sue -  v životní velikosti spící na ošumělém divanu. Rekordní částku vydanou za žijícího autora od listopadu 2007 držel Jeff Koons - jeho obrovské Visící srdce se prodalo za 23,6 milionu dolarů.

objekt o výšce 2,7 metru a váze 1600 kg spuštěný od stropu vyhlíží jako obří ozdoba ještě většího vánočního stromečku. Jeho autor bývá titulován slovy komentátor komerční popkultury a jindy obchodník s bezvýznamným kýčem.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Jeff Koons prodal srdce. A zlomil tím aukční rekord

Nový rekordman nabízí tradičnější umění. Letos pětaosmdesátiletý Lucian Freud  je vnukem psychoanalytika Sigmunda Freuda, jenž pocházel z moravského Příbora. Mnoha odborníky je považován za největšího britského žijícího umělce.

Na řadě portrétů, které namaloval, lze nalézt nejen jeho rodinu a přátele, ale později i příslušníky britské panovnické rodiny.

Pod jeho štěcem se ocitla i nahá a těhotná modelka Kate Mossová, odmítl ale portrétovat kupříkladu princeznu Dianu či papeže s tím, že "nemaluje lidi, které nemá rád".

"Jednou z nejvíc vzrušujících věcí je dívat se skrz kůži, na krev kolující v žilách a na mateřská znaménka," řekl jednou, proč dává přednost tomu portrétovat modely bez oděvu.

Foto: Aktuálně.cz

Vydražené dílo bylo tak vysoko oceněno i proto, že je první ze série vzniklé po roce 1990, které je dostupné na volném trhu. Práce z roku 1995 patří do cyklu Malba, jenž „je podle mnohých tím nejlepším, co Freud kdy vyprodukoval".

Big Sue pózovala Freudovi na začátku 90. let po čtyři roky a malíř ji považoval za svou múzu. „Vybral si mě, protože za ty peníze dostal fakt kus masa," komentovala to sama XXL modelka..

Freud je berlínským rodákem (1922), s rodinou v roce 1933 utekl před nacismem do Londýna. O šest let později získal britské občanství.

Patří k zastáncům klasického realistického portrétu; možná proto vzbudil velký ohlas jeho obraz královny Alžběty II. - jako "mimořádně neuctivý" či poznámkami typu "za tuto tvář by se nemusel stydět žádný ragbyový útočník"

Jeho velkorozměrná díla, jejichž leitmotivem je - snad jako rodinné dědictví - kromě portrétovaného i jistá nesouhra či nepatřičnost, se vůbec v aukcích objevují celkem vzácně.

 

Právě se děje

Další zprávy