Veletržní palác bude mít šéfa až po změnách v NG

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 2. 2012 17:16
Nové vedení chce opustit Jiřský klášter a další budovu
Foto: Profimedia.cz

Praha - S výběrem nového ředitele Sbírky moderního a současného umění čeká Národní galerie v Praze na dobu, kdy bude mít celá instituce novou organizační strukturu.

Nové vedení NG plánuje i další změny - kromě opuštění Jiřského kláštera na Pražském hradě by se galerie chtěla zbavit i další budovy, kterou dnes užívá k výstavním účelům. Zásadní změna se má týkat prezentace moderního a současného umění, galerie také chce systematicky spolupracovat s externími kurátory. 

Foto: Chmee2/ licence CC-BY-SA

Klášter sv. Jiří NG opustí na konci února; byla v něm jen v pronájmu, objekt patří Správě Pražského hradu. Umění 19. století dosud v klášteře prezentované se v budoucnu přesune do Salmovského paláce. Pouze k výstavním účelům NG využívá dům U Černé Matky boží a Valdštejnskou jízdárnu patřící Senátu. Další objekty slouží zejména stálým expozicím, přestože se i v nich konají dočasné výstavy.

NG byla za minulého vedení kritizována za to, že se soustředí na získávání nových budov na úkor jiných činností. "Rozsah sbírek NG a potřeba jejich prezentace však další snižování počtu budov neumožňují. Je nutné změnit způsob rozhodování o umístění stálých expozic," uvedl náměstek ředitele NG Nikolaj Savický.

Od prosince pracuje skupina odborníků z NG i dalších institucí, která hledá optimální umístění expozic. Podle dřívějších plánů by se například mělo gotické umění odstěhovat z Anežského kláštera, kde ho ohrožují povodně.

Čtěte také:
Knížák údajně zkresloval rozpočet Národní galerie

Výrazně změnit chce galerie prezentaci moderního a současného umění. Když v září odešel její ředitel Tomáš Vlček, slibovala NG na jeho místo konkurz. Nyní ale říká, že nejprve musí změnit organizační strukturu celé galerie a "teprve z jejích změn vyplynou přesné požadavky na personální obsazení jednotlivých pozic".

Mistr Vyšebrodského oltáře, Oltář vyšebrodský, Zvěstování Panně Marii, Praha, kolem 1350
Mistr Vyšebrodského oltáře, Oltář vyšebrodský, Zvěstování Panně Marii, Praha, kolem 1350 | Foto: ngprague.cz

Veletržní palác sice patří k nejnavštěvovanějším objektům NG, i podle odborníků mimo galerii ale není ideálním sídlem pro sbírky v něm umístěné. "Problém Veletržního paláce tkví jak v charakteru budovy, původně postavené pro zcela jiný účel, tak v lokalitě, kde se nachází," říká Savický.

Objekt proto čeká řada změn, které "by měly vést k jeho oživení". Cílem těchto změn je vrátit společenský ruch nejen do samotné NG, ale také do okolí. Galerie chce proto na tomto plánu spolupracovat s radnicí Prahy 7. Nicméně galerie neplánuje, že by se Veletržní palác, respektive Sbírka moderního a současného umění mohla od NG odtrhnout, o čemž se občas spekuluje.

Národní galerie letos dostala od státu příspěvek o 15 procent nižší než loni; namísto 238 milionů korun jen 204 miliony. Výpadek příjmů pro NG v roce 2012 představuje nejen problém se splácením minulých závazků, ale také při financování nákladů na stěhování sbírek z expozice v Jiřském klášteře.

Finanční závazky z minulosti prý galerie splácí na úkor běžného provozu. Ministerská dotace na rok 2012 a vlastní výnosy ze vstupného a pronájmů podle Savického nepokryjí potřeby spojené s veřejnou službou, zvláště pak s výstavním programem. Loni byly celkové náklady NG i po úsporách 330 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy