Večer Revolver Revue patřil zesnulému Filipu Topolovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 6. 2013 21:25
Cenu Revolver Revue za rok 2012 dostal fotograf Ondřej Němec
Filip Topol
Filip Topol | Foto: Eurotrialog

Praha  - Cenu Revolver Revue za rok 2012 dostal fotograf Ondřej Němec za soubor fotografií z doby normalizace. Předávání ceny bylo součástí slavnostního Večera Revolver Revue, kde se uvádělo aktuální číslo časopisu, konala se autorská čtení a koncert. Setkání ve vršovickém Café V lese ale poznamenalo středeční úmrtí muzikanta Filipa Topola, který se svojí kapelou Psí vojáci stejně jako Revolver Revue vzešel z někdejší undergroundové komunity.

Součástí večera bylo představení prvního vydání tří povídek Filipa Topola z 80. let, které dříve vyšly pouze v samizdatu. "Jediný způsob, jak vyjádřit svůj vztah k velkému umělci, kterým Filip byl, byl jedním z umělců druhé generace pražského undergroundu, je používat jeho dílo. Budeme tedy poslouchat jeho hudbu a číst jeho poezii," řekl výtvarník a Topolův přítel Viktor Karlík.

Čtěte také
Odešel prokletý básník, který se minul s časem

S Topolem propojuje večer i cena pro Ondřeje Němce. "Filip byl jedním z těch, jejichž svobodný život za normalizace Ondřej Němec zachytil," dodal Karlík. "Číst a poslouchat díla Filipa Topola je způsob, kterým tu může nadále s námi být," uzavřel.

Ukázky z právě vydané knížky přečetl Filipův bratr, spisovatel Jáchym Topol.

Topolovi bylo pouhých 48 let, jeho zdraví ale bylo dlouhodobě podlomené. Patřil k nejvýraznějším hudebníkům, které česká scéna měla. Kombinace poetických, syrových a drásavých textů s hrou na klavír činila z jeho projevu neopakovatelný zážitek. Hudbě s vlastní kapelou se věnoval od konce 70. let, rád měl také vážnou hudbu, která mu byla inspirací i útočištěm.

Dokument o undergroundu

Cenu Revolver Revue udělil časopis se slavným logem vzniklým z fotografie Košířské madony již téměř třem desítkám osobností či skupin.

Ondřej Němec ji dostal za svou dokumentaci osobností, života a prostředí pražského undergroundu a disentu. Soubor oceněných fotografií byl donedávna širší veřejnosti neznámý, výběr z něj byl poprvé uveřejněn letos v 91. čísle Revolver Revue a připravuje se jeho knižní edice.

Ondřej Němec se narodil v roce 1960 v Praze jako čtvrté ze sedmi dětí Dany a Jiřího Němcových. Fotografovat začal ve dvanácti letech, studovat ale tento obor z politických důvodů nemohl. Vyučil se v tiskárně, kde pak deset let pracoval. Od poloviny 80. let byl zaměstnán jako kulisák a topič.

V roce 1990 nastoupil z kotelny jako fotoreportér do redakce Lidových novin, kde pracoval až do loňska, v současnosti se živí jako samostatný fotograf. Před rokem 1989 byly jeho fotografie publikovány pouze v samizdatu nebo v cizině, často anonymně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy