Ve Vysočanech otevřela Pragovka, vystavuje práce pěti desítek umělců

Ve Vysočanech otevřela Pragovka, vystavuje práce pěti desítek umělců
Snímek z výstavy Ko-laborace.
Snímek z výstavy Ko-laborace.
Snímek z výstavy Ko-laborace.
Snímek z výstavy Ko-laborace.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 5. 2021 14:54
Po dlouhé pauze způsobené opatřeními proti šíření koronaviru otevřel prostor Pragovka v pražských Vysočanech. Coby součást programu Kolben Open 8 zde začala velká výstava nazvaná Ko-laborace. Obsahuje díla pěti desítek umělců, kteří tu mají ateliéry.

Přehlídka připravená kurátorem Petrem Vaňousem potrvá do 26. srpna, představuje autory jako Anežka Hošková, Anna Hulačová, Karíma Al-Mukhtarová, Pasta Oner nebo Adam Štech. Spojovník do slova "kolaborace" pořadatelé umístili záměrně.

"Zatímco v angličtině jde o standardní označení spolupráce, v češtině název vykazuje rozporuplný význam, který pociťujeme negativně. Konotace názvu je subverzivní sama o sobě. Díky tomu umožňuje vztáhnout se k tématu 'spolupráce' mnohoznačně," vysvětlují.

První dvě akce autorů, kteří patří ke komunitě Pragovky, připravil kurátor Karel Srp. Jeho nástupce Vaňous teď přemýšlel, jak vystavit co nejvíce umělců. "Vycházel jsem ze statu quo rezidenční situace a vytvořil z ní jakousi arénu, kde spolu díla a umělci mohou jak souznít, tak se dostávat do vzájemné konfrontace," říká Vaňous. Vybral díla tvůrců, kteří Pragovkou prošli, i těch, kdo se výstav zdejších autorů dosud neúčastnili.

Do přízemní části kurátor umístil převážně malby a sochy. Prostory bývalé jídelny, jež se nachází ve druhém patře, uchopil jako plochu pro vzájemně navazující projekty.

Pro projekt galerií v Pragovce dlouhodobě používaná paralela umělecké "kuchyně" a "jídelny", v níž rezidenti servírují umělecký pokrm veřejnosti, pak nabyla doslovných rozměrů v části výstavy nazvané Studený bufet. Dlouhý stůl, na nějž kurátor umístil vybraná díla, tvoří dominantu interiéru a nabízí zajímavá srovnání.

Otevření Pragovky už v sobotu předznamenal téměř pětihodinový benefiční stream na podporu kultury v pandemii.

Jeho součástí byl koncert alternativní ústecké kapely Nauzea Orchestra, která představila nové album, taneční performance Lenky Bartůňkové a Petry Pellarové nebo on-line výlet do právě rekonstruovaných a několik let nepřístupných historických hal 18 a 19 s komentářem odborníka na průmyslovou architekturu Lukáše Berana. Video je zpětně k vidění na Facebooku.

Centrum Pragovka Art District vzniklo z bývalé budovy ministerstva pošt a telegrafů. Přes deset let zde mají ateliéry umělci, od roku 2014 společně pořádají nejrůznější události, jako je právě Kolben Open. Původně akce pro několik kamarádů se letos koná poosmé.

Pragovka chce být živým multikulturním centrem a uměleckou čtvrtí, která poskytuje inspirativní prostředí pro práci i prostor na výměnu myšlenek mezi různými uměleckými uskupeními.

Centrum Pragovka Art District vzniklo z bývalé budovy ministerstva pošt a telegrafů. | Video: Pragovka Art District
 

Právě se děje

Další zprávy