Ve vězení padl světový rekord v nonstop čtení mayovek

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 5. 2011 8:44
Akce chtěla dostat knihy znovu do povědomí Němců

Berlín  - Jednapadesát dní se v bývalém vězení v saské Mittweidě střídalo kolem 2000 dobrovolníků a bez přestávky tam četlo z dobrodružných románů spisovatele Karla Maye. Tímto výkonem v pondělí studenti tamní vysoké školy spolu s fanoušky Vinnetoua, Old Shatterhanda a dalších Mayových literárních hrdinů ustavili nový světový rekord v nonstop čtení.

Za více než měsíc a půl účastníci přečetli na 55 000 stránek ze všech 88 Mayových knih. Dosavadní nejdelší literární maraton z roku 2009 trval jen deset dnů a němečtí milovníci "mayovek" ho překonali už 24. března.

Bývalou káznici v Mittweidě, ležící nedaleko Saské Kamenice (Chemnitz) kousek o českých hranic, nevybrali organizátoři náhodou. Ve stejné cele, která slouží jako sklad archivu, seděl v roce 1870 osmadvacetiletý May od 14. března do 3. května ve vazbě kvůli podezření z podvodu a krádeže, za něž ho soud poté poslal na čtyři roky do vězení.

Čtení proto v pondělí symbolicky zakončil spisovatelův dvojník, kterému na závěr nasadil zřízenec želízka a jako před 141 lety ho v nich z místnosti odvedl. Nikoli však do soudní síně, ale na oslavu nového rekordu, který chtějí pořadatelé přihlásit do Guinnessovy knihy.

Kromě zápisu čeká nový rekord také výlet do vesmíru. Pohlednici s podpisy účastníků čtení slíbil ruský kosmonaut vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici. Všichni, kdo se do netradiční akce zapojili, tak budou symbolicky odměněni za to, že se v místnůstce o sedmi metrech čtverečních dnem i nocí po 20 minutách střídali před obrazovkou počítače a předčítali z děl, která proslavila hlavně filmy s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem z 60. let minulého století.

Právě to chtěl iniciátor čtecího maratonu Ludwig Hilmer změnit a dostat znovu do povědomí Němců původní knihy. Těch se sice prodalo více než 100 milionů kusů, což z Maye činí jednoho z nejčtenějších německých spisovatelů historie. Dnes se ale na ně podle Hilmera už trochu zapomnělo.

"To, co většina zná, jsou hollywoodsky kýčovité dobrodružné filmy. My chceme, aby se znovu začal číst skutečný May," prohlásil před zahájením pokusu o rekord profesor mediálních věd na vysoké škole v Mittweidě.

 

Právě se děje

Další zprávy