Vatikán sezná, že v pekle zní rock

kul, ČTK, BBC
4. 1. 2007 11:00
Řím - Skladatel Marco Frisina napsal operu Božská komedie podle básnického díla Danta Alighieriho.
Foto: Reuters

V La Divina Commedia tak diváci společně s básníkem jako hlavním hrdinou poznají ráj, peklo i očistec. V neskromné produkci na jevišti o 650 m2 se představí dvě stovky účinkujících. Vatikán je společně s italským parlamentem a římskou radnicí patronem inscenace, jež bude mít premiéru letos v listopadu.

"Je to netradiční opera, ve které jsem použil všechny druhy zvuků," říká Frisina, ředitel liturgického centra římského vikariátu a kapely Lateránské baziliky. V nebi budou znít melodie v klasickém stylu, předpeklí autor znázorní pomocí gregoriánského chorálu a hudbou pekla se stane rock, punk a rave.

Foto: Reuters

"Rock má násilný a vzpurný tón," vysvětluje Marco Frisina, proč zrovna tímto žánrem chce charakterizovat opačnou stranu ráje. Uvedl, že podle názoru papeže Benedikta XVI., velkého milovníka hudby, sice nejsou rock a heavy metal zlo samy o sobě, ale zlo vyjadřují.

Skladatel vysvětlil, že k napsání opery, která se bude hrát s podtitulkem Člověk hledající lásku, jej inspirovala první encyklika Benedikta XVI., v níž papež Danta citoval. Libreto nového kusu ovšem z Dantova díla přísně nevychází, spíš se jím inspiruje. 

Obsazení Božské komedie ještě není známé, ale zkoušet by se mělo začít koncem ledna. Premiéra se odehraje za přítomnosti papeže; pak inscenace vyrazí na turné po italských městech, následně i do zahraničí. Výtěžek bude určený na výstavbu nových kostelů na římské periférii, dodává Frisina.

 

Právě se děje

Další zprávy