Van Goghův 100 let ukrytý obraz byl prodán za 13 milionů eur

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 3. 2021 19:41
Obraz nizozemského malíře Vincenta van Gogha, přes 100 let ukrytý v soukromé sbírce, byl na čtvrteční pařížské dražbě prodán za 13 milionů eur, což je v přepočtu 340 milionů korun. V prvním kole, které se muselo konat znovu kvůli technické chybě, zájemce dílo vydražil za 14 milionů eur. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž mohli v on-line aukci přihazovat také lidé z New Yorku a Hongkongu.
Vincent van Gogh: Pouliční výjev na Montmartru, 1887.
Vincent van Gogh: Pouliční výjev na Montmartru, 1887. | Foto: Reuters

Aukční dům Sotheby's uvedl, že v průběhu dražby vznikl problém s elektronickým přihazováním nabídek. Konečná cena díla nazvaného Pouliční výjev na Montmartru se po opakování aukce snížila na 13,1 milionu eur, to znamená asi 342 milionů korun, včetně poplatků. Odhadovanou cenu stanovila Sotheby's na pět až osm milionů eur, což je 131 až 210 milionů korun.

Van Gogh obraz namaloval v roce 1887, kdy se svým bratrem Theem pobýval ve francouzském hlavním městě. Malba zobrazuje do sebe zaklesnutý pár procházející se podél ohrady před slavným Pepřovým mlýnem, který stával na pařížském kopci Montmartre.

Zhruba od roku 1920 bylo plátno v soukromé rodinné sbírce, nyní ho poprvé mohla spatřit veřejnost.

"Velice málo van Goghových obrazů z jeho montmartreského období zůstává v soukromých rukou, většina ze série je nyní v držení prestižních muzejních sbírek po celém světě," poznamenává zástupkyně aukčního domu Sotheby's Aurélie Vandevoordeová.

Van Gogh strávil v Paříži dva roky. Město opustil v roce 1888, když se mu zajedlo příliš hektické životní tempo. Přemístil se poté do jižní Francie, kde si v návalu šílenství uřízl část ucha. V roce 1890 spáchal poblíž Paříže sebevraždu.

 

Právě se děje

Další zprávy