Tajemství van Goghova uříznutého ucha po 128 letech odkryto. Dal ho služebné v nevěstinci

pej
22. 7. 2016 10:30
Historici identifikovali jméno dívky, která dostala v roce 1888 od nizozemského malíře van Gogha jeho ucho. Díky potvrzení staré domněnky, že onou tajemnou dívkou byla osmnáctiletá Gabrielle Berlatierová, se podle vědců podaří odkrýt i tajemství celého incidentu.
Vincent van Gogh
Vincent van Gogh | Foto: VC Gallery / Wikimedia Commons

Záhada, která 128 let zaměstnávala historiky umění a fanoušky nizozemského malíře Vincenta van Gogha, je zase o krok blíž vyřešení. Server The Art News zveřejnil identitu dívky, které měl v roce 1888 darovat slavný umělec své ucho.

Jednalo se o mladou služebnou v nevěstinci, kam van Gogh docházel. 

Historikové si od nového poznatku slibují i odhalení dalších tajemství, která tento incident zakrývají. Především to, jak a proč k němu došlo. "Identifikace nyní vrhá nové světlo na bizarní incident, během něhož si van Gogh uřízl téměř celé ucho," uvedl historik umění Martin Bailey

Dívku se podařilo identifikovat na základě informací, které byly uvedeny v nejnovější publikaci o Goghově životě. Autor knihy sice Berlatierovou na základě jejího dávného přání nejmenoval, ale díky záznamům z Pasteurova institutu v Paříži se ji podařilo historikům dopátrat. 

"Jméno, které jsme našli, pro mě nebylo žádným překvapením, spíš se tak podařilo potvrdit naše domněnky," uvedl historik Baley s tím, že Gabrielle Berlatierová byla zmiňovaná v souvislosti s Goghem už v minulosti. 

Dívka totiž měla nejenom uklízet v nevěstinci, kam Gogh docházel, ale i v kavárně, kterou vlastnili jeho přátelé.

Vincent van Gogh si ucho uřízl poté, co se psychicky zhroutil. O dva roky později, v roce 1890, spáchal sebevraždu.

 

Právě se děje

Další zprávy