Valdštejn přilákal 150 tisíc zvědavců, na Rudolfa neměl

Jitka Gráfová
5. 3. 2008 20:46
Historické expozice tradičně patří k nejúspěšnějším
Valdštejn jako Mars z fresky ve Valdštejnském paláci. Autorem je italský malíř Bartolomeo Baccio di Bianco, který pracoval pro Valdštejna v letech 1623 - 1630.
Valdštejn jako Mars z fresky ve Valdštejnském paláci. Autorem je italský malíř Bartolomeo Baccio di Bianco, který pracoval pro Valdštejna v letech 1623 - 1630. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Znovu se potvrdilo, že na historické expozice s puncem neopakovatelné události Češi slyší. Přes tři měsíce trvající výstava o Albrechtu z Valdštejna se stala jednou z neúspěšnějších výstav za poslední roky.

Porazila i nečekanou mediální hvězdu loňského podzimu, ze Švédska přivezenou Ďáblovu bibli.

"Během 109 dnů navštívilo Valdštějna téměř 150 tisíc návštěvníků. Průměrná denní návštěva se vyšplhala na víc než 1 350 lidí," sčítá tajemník Senátu Petr Kostka.

Valdštejn tak patřil k nejnavštěvovanějším výstavním projektům vůbec. Například předloňskou přehlídku Karel IV., císař z Boží milosti  - jež nabídla umění z doby vlády posledních Lucemburků - za necelých sto dnů vidělo 100 245 lidí, tedy 1055 denně.

Rekord si stále drží Rudolf II. a Praha: expozici  zhlédlo za 131 dnů od konce května do začátku září 1997 na 200 tisíc návštěvníků, tedy přes 1500 lidí denně.

V neděli končí po několika měsících další historická expozice, Ďáblova bible.  Minulý týden Národní knihovna uvedla, že výstavu - jejíž kapacita je omezená kvůli ochraně vzácného předmětu -  vidělo už přes šedesát tisíc lidí.

Podle propočtů na maximální návštěvnost by konečné číslo mohlo dosáhnout okolo 67 tisíc návštěvníků. Nicméně po počátečním náporu jsou lístky ale stále k dispozici.

"Výstava předčila naše očekávání, mimořádný zájem veřejnosti a příznivé ohlasy z řad odborníků svědčí o tom, že se nám podařilo najít dobré téma, a že se podařilo toto téma uchopit zajímavě a poutavě," řekl k ukončení valdštejnovské výstavy předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna - portrét z 30. let 17. století.
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna - portrét z 30. let 17. století. | Foto: www.valdstejn.org
Speciál: Výstava roku začíná: Valdštejn a jeho doba
Ve znamení Valdštejna: Česko zažije Valdštejnův rok. Vrcholem bude výstava

Uvedení výstavy předcházel cyklus akcí s názvem Rok Albrechta z Valdštejna, rozsáhlý edukativní a kulturní program a další aktivity propojené valdštejnskou tématikou.

Ještě po zahájení výstavy se přihlásili soukromí sběratelé, kteří vlastní zbraně, zbroj a další předměty z doby Albrechta z Valdštejna. Z těchto sbírek vznikla ve Výstavní síni Senátu doplňková výstava, která rozšířila počet exponátů o desítky kusů.

Valdštejnská výstava byla ojedinělá svým rozsahem. Organizátorům se podařilo přivézt stovky uměleckých děl, zbraní i dalších předmětů, jež jsou od dob třicetileté války roztroušeny jako válečná kořist po celé Evropě.

Projekt měl vévodu ukázat jako státníka, stavitele, diplomata a mecenáše, ale rovněž nabídnul pohled na každodenní život v 17. století.

Výstava Albrecht z Valdštejna a jeho doba.
Výstava Albrecht z Valdštejna a jeho doba. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Výstava měla skončit 17. února, pro mimořádný zájem byla o dva týdny prodloužena. K návštěvníkům posledních dnů patřily mimo jiné čtyři desítky vojevůdcových potomků z Rakouska a Německa. Výstavu si nenechal ujít ani kardinál Vlk.

Hned po historii chodí Češi stejně jako diváci v zahraničí na velká jména moderny. Loňský rok tak patřil retrospektivám Jindřicha Štýrského, Emila Filly  a Jana Zrzavého. Nejúspěšnější byl poslední z nich, výstavu si denně přišlo prohlédnout 500 lidí a celkově ji vidělo 55 238 návštěvníků.

Ještě lépe si vedla další výstava z přelomu roku: retrospektivu věnovanou Josefu Ladovi vidělo v pražském Obecním domě 61 500 návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy