Vagína je v nové knize Nicka Cavea otvorem zkázy

Tomáš Turek (Radio Wave)
10. 10. 2009 9:10
Zpěvák jako mistrný vypravěč, kterému je rokenrol malý
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - "Jenom mi přišlo, že svět je místo, kde není lehký být dobrej člověk," pronáší ústřední postava nového románu Nicka Cavea v halucinaci těsně před smrtí. Před koncem prachmizerného života, který nenapravitelný chlívák tuší od prvních řádků v mnoha ohledech znepokojivé knihy Smrt Zajdy Munroa.

Je dobré si zopakovat, že tvorba Nicka Cavea, ať už hudební, nebo literární, je vždy skrz naskrz prošpikovaná svérázným humorem. Jednoduchý obraz Cavea coby temnotáře utápějícího se v depresích je zavádějící.

Stejně jako snaha hledat v postavě Zajdy Munroa - v originále se antihrdina jmenuje vícevýznamově Bunny - paralelu s autorem. I ke knize, kterou Cave napsal po šatnách a v autobuse na turné své kapely The Bad Seeds, je nutné přistupovat s nadhledem.

Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv - Cave děj zasazuje do britského Brightonu, kde už pět let žije. Projektuje do svého psaní zkušenost s prázdninovými kempy Butlins, které ovšem navštívil jako muzikant při festivalech All Tomorrows Parties, a nemilosrdně dělá z bývalé pěvecké partnerky Kylie Minogue objekt těch nejchlípnějších sexuálních choutek. Nejvíc to ale schytává Avril Lavigne, kterou - tedy zvlášť její vagínu - si bezbřeze oplzlý Zajda představuje až obsesivně často.

Testosteronově vyhřezlá zákoutí

Zajda Munro se chápe každé příležitosti penetrovat ženy vyskytující se v jeho okolí - a dokud se naplno nepropadne do tenat chlastu a depresí, je jeho chtíč uspokojen v pro ženské pokolení nepříliš lichotivém obraze. Cave vychází z tvrzení, že podobná myšlenková, nebo spíš testosteronově vyhřezlá zákoutí jsou součástí každého mužského mozku. Je jen otázkou upřímnosti, do jaké míry si to jsme ochotni přiznat.

Zajda Munro je obchodní cestující s dámskou kosmetikou, ožrala a pořádný blbec, který si vystačí se sebeuvědoměním si svých "defloračních ďolíčků ve tváři". Ačkoliv není příliš chápavý, je v něm dostatek narcise na to, aby si byl sám sebou jistý. Děvkařstvím dožene manželku k sebevraždě a devítiletého syna vláčí po svých prezentacích, kde předvádí především svůj nekonečný hlad po ženském klínu.

Foto: Aktuálně.cz

Sympatický klučina Zajda junior svého otce obdivuje. Nechápe ho, ale otcovská láska nemá na výběr. Už v útlém věku ovšem s bolestí postupně rozkrývá tátovo sobectví a nebetyčnou zkaženost. Chlastem a rohypnolem prosáklý Zajda uniká klišé zromantizované postavy tatínků.

Na soucit tady není místo a pochopit lze možná jen jeho zvířecí pudy. Ostatně jak Cave hlásá na svém posledním albu Dig, Lazarus, Dig!!!: "Bukowski byl pako! Nejlepší byl Berryman!" Ovšem víc než s hravě morbidním básníkem Johnem Berrymanem, který v roce 1972 spáchal sebevraždu, se Cave v řeči nového románu potkává s (do češtiny zatím nepřeloženým) britským spisovatelem Willem Selfem.

Kam nacpat penis

Podobně jako on je fascinován buranstvím a rezignací otupělého městského člověka. Baví se idiocií mužského chování pod tíhou samčího pudu a letargie na to vymáčknout ze svého života cokoliv vyššího než schopnost sehnat další vulvu, do které by mohl nacpat svůj penis.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Křehké povahy zkrátka při čtení Smrti Zajdy Munroa příliš hřejivého libida nepocítí. Studenti genderu Caveovu desku Murder Ballads hodí do koše a román horečně roznesou na kopytech v seminární práci.

Píča je zkrátka Zajdovým motorem a zkázou. Banalita tématu, se kterým Cave v postavě Zajdy tak vášnivě operuje, je OVŠEM částečně vyvážena především znepokojivou atmosférou a obrazností, v jejímž vytváření je autor mistr.

Foto: Steve Gullick
Čtěte také:
Caveova filmová hudba pasuje ke krvavým kovbojkám
Cave: Přemýšlím jinak než hrdinové mých písní
Kill the Dandies!: Country je duchovní

Podobně jako na poslední nahrávce Bad Seeds pustil Cave i v románu svoje pero na špacír a z knihy je patrné, že ji ze sebe celkem jednoduše vyplivl. Na žádná pětiletá trápení, která ho sužovala u jeho dvacet let staré románové prvotiny A uzřela oslice anděla, není čas.

Pohnutý příběh měl původně posloužit coby scénář k novému filmu Johna Hillcoata (Proposition a nedávno adaptace Cesty), ale nakonec ho Cave rozvedl do knihy, která podtrhuje jeho neutuchající tvůrčí nasazení.

Smrt Zajdy Munroa občas zaskřípe právě v momentech, kdy se Cave evidentně příliš bavil rozpitváváním obscénních sexuálních představ prasáka Zajdy. Nedosahuje uhrančivé noblesy a dramatičnosti A uzřela oslice anděla, přesto Cavea ukazuje jako mistrného vypravěče, kterému je rokenrol malý.

Foto: Aktuálně.cz

S notnou dávkou smyslu pro černý humor a vyváženou hladinou serotoninu v mozku funguje Smrt Zajdy Munroa coby barvité čtení, které bude v komplexní tvorbě Nicka Cavea fungovat jako příjemná vzpomínka na letní avantýru.

V originále vychází také jako aplikace pro iPhone a na sedmi CD jakožto autorem načtená audiokniha s hudbou Cavea a Warrena Ellise. V Německu román načetl bývalý kolega Blixa Bargeld a u nás by ji mohl vystřihnout třeba takový Hank Manchini z Kill The Dandies!

Nick Cave: Smrt Zajdy Munroa. Přeložila Michala Marková, 238 stran, doporučená cena 298 korun. Vydalo Argo, Praha 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy