Václav Cigler, jeden z nejdůležitějších sklářských výtvarníků, vstoupí do Síně slávy českého designu

Václav Cigler.
Sklo a design od Václava Ciglera.
Foto: ČTK
Kultura Kultura
13. 3. 2018 11:37
Do Síně slávy se před dvanáctým předáváním cen Czech Grand Design dostal sklář, umělec, designér a pedagog Václav Cigler. Připojí se tak k Bořku Šípkovi, Janu Solperovi, Zdeňce Braunerové, Františku Víznerovi, Janu Kaplickému či Rostislavu Vaňkovi. Letošní ceny budou znát majitele 27. března. 

Sklářský výtvarník Václav Cigler je autorem světelných instalací Slovenského národního divadla v Bratislavě - prvních svého druhu v Československu -, ve stanicích pražského metra Náměstí Míru, Křižíkova nebo Náměstí Republiky (zachovala se jen ta v poslední jmenované stanici), objektů, hodinek či šperků.

V roce 2010 se podílel na interiéru kostela Církve bratrské v Litomyšli a vyrobil také jeho dominantu, skleněný kříž. Z jeho dílny pochází i skleněná lávka v Museu Kampa v Praze. 

"Průkopnická práce Václava Ciglera leží na pomezí umění a designu, je často nezařaditelná a klade radikální otázky po smyslu materiálu a věcí a jejich přírodní a lidské povahy," říká Iva Knobloch, kurátorka a předsedkyně poroty kategorie Grafický designér roku Cen Czech Grand Design.

"Václav Cigler jako první u nás začal uvažovat o šperku jako nástroji tělesné a společenské komunikace, experimentálně se zabýval nafukovacími strukturami a plasty. Pro světovou sklářskou plastiku objevil potenciál optického skla," dodala. 

Narodil se 21. dubna 1929 ve Vsetíně, studoval sklářskou průmyslovku v Novém Boru a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u profesora Josefa Kaplického. V Bratislavě založil ateliér Sklo v architektuře, který mezi lety 1965 a 1979 vedl. 

 

Právě se děje

Další zprávy