V Ústí měl světovou premiéru divadelní Klub rváčů

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 4. 2008 21:00
Činoherní studio ulovilo Chucka Palahniuka

Praha - Světovou premiéru měla v pátek v ústeckém Činoherním studiu dramatizace slavného románu Chucka Palahniuka Klub rváčů.

Dílo známé i díky podařenému filmovému zpracování v režii Davida Finchera s Edwardem Nortonem a Bradem Pittem v hlavní roli se dosud nikde ve světě na divadelních prknech neobjevilo.

"O převedení románu usilovala spousta světových souborů, narážela ale na odpor Palahniukových agentů," řekl už dříve Aktuálně.cz herec a umělecký šéf souboru Vladimír Čepek. "My jsme získali nakonec unikátní souhlas přímo od autora." Pomohla prý náhoda i známosti.

Ústečtí usilovali o to, aby se premiéry zúčastnil i šestačtyřicetiletý americký prozaik. "Zatím je to v jednání, snažíme se všemi prostředky, ale úplně potvrzené to ještě nemáme," řekl minulý měsíc Čepek. Nakonec se to ale nepodařilo. 

Chuck Palahniuk
Chuck Palahniuk | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Situace v ČS:
Činoherní studio zápasí o svou samostatnost
Recenze Strašidel: Palahniuk předčítá o strašidlech a lidé kolabují
Recenze Deníku: Palahniuk v deníku svůj stín nepřekročil

Klub rváčů - černohumorný manifest ztracené generace třicátníků - vypráví příběh mladého muže odkojeného televizí a opuštěného Bohem, který vede naprosto normální život; má slušnou práci a vydělává, jen trpí nejtěžší formou nespavosti.

Jednoho dne se potká s Tylerem Durdenem, který mu nabídne příbytek pod podmínkou, že mu vrazí pořádnou ránu. A tak vznikne první Klub rváčů, kde si muži vybíjejí agresivitu.

Foto: Činoherní studio

"Spíše jsme se drželi literární předlohy než filmového zpracování -  chtěli jsme, aby to bylo jiné než film. Náš vztah k literární předloze byl hodně těsný, snažili jsme se držet jak autorova stylu, tak jazykové výbavy," řekl Čepek v den premiéry.

Diváci se prý v inscenaci dočkají i nebezpečných scén. "Kromě hereckých zkoušek jsme měli i tréninky - choreograf s námi trénoval bitky, aby všechno vypadalo věrohodně. Dokonce se na nás přijel podívat kaskadér, který spolupracuje s Jackiem Chanem," dodává.

Dále v představení hrají Marek Němec, Jan Plouhar, Tereza Hofová, Nataša Gáčová, Matúš Bukovčan, Jiří Maryško, Kryštof Rímský či Roman Říha. Režie se ujal Filip Nuckolls, příběh zdramatizovala Johana Součková.

Foto: Činoherní studio

V Česku už vyšla většina Palahniukových románů, krom Klubu rváčů vydaného v nakladatelství Volvox Globator jsou všechny v péči Světové knihovny nakladatelství Odeon.

Palahniukovým zatím posledním vydaným, do češtiny ale nepřeloženým románem je Rant o stejnojmenném sériovém vrahovi. Na květen je plánováno americké vydání románu Snuff.

Současný, už šestý soubor v Ústí započal v lednu 2005 pod vedením umělecké šéfové Natálie Deákové, kterou v říjnu 2006 nahradil Vladimír Čepek.

V Ústí s úspěchem uvedli hru Shopping and Fucking, ve spolupráci s Divadlem Komedie připravili Taboriho Kanibaly. V současné době uvádějí třeba divadelní adaptaci Rudišova Aloise Nebela či taktéž Rudišovu depešáckou Strange Love.

 

Právě se děje

Další zprávy