V pražské vile Portheimka bude muzeum skla. Vystaví kousky z Nadace Jana a Medy Mládkových

Hana Slívová Hana Slívová
23. 12. 2017 6:30
V pražské vile Portheimka, kde nyní sídlí galerie, bude od přelomu dubna a května 2018 fungovat pod názvem Světlo ve skle první pražské muzeum skla. Představí stálou expozici nejzajímavějších objektů ze sbírek Musea Kampa i zápůjčky ze soukromých sbírek, počítá se také s jednorázovými výstavami známých i začínajících sklářských výtvarníků. Projekt Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových na svém zasedání tento týden schválili zastupitelé Městské části Prahy 5.
Vila Portheimka, kde bude muzeum skla.
Vila Portheimka, kde bude muzeum skla. | Foto: Archiv Portheimky

Po Museu Kampa a Werichově vile bude Nadace Jana a Medy Mládkových provozovat další pražskou kulturní instituci. Je jí nově vznikající muzeum skla "Světlo ve skle" ve smíchovské vile Portheimka. Projekt tento týden schválili zastupitelé Prahy 5. 

Kromě stálé expozice budou v Portheimce dvě až tři krátkodobé expozice ročně, které představí jak legendy sklářské umění, tak začínající autory. 

"Paní Mládková má obrovskou radost, že lidé budou moci vidět dosud nevystavená díla z její sbírky. České sklo je fenomén a je hojně vyhledáváno jak návštěvníky, tak i sběrateli," říká předseda správní rady Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

Při přípravě koncepce se Museum Kampa nechalo inspirovat i tím, že na pražském Zlíchově v období Rakouska - Uherska sídlila sklárna Josefa Inwalda, která se až do období první republiky řadila mezi jedny z nejvýznamnějších u nás. "Galerie zaměřená na sklo je i poctou této legendární sklárně," dodává ředitel Musea Kampa Jan Smetana.

Vila kromě vlastních komentovaných prohlídek nabídne i prostor pro pořádání workshopů, tematických setkání či komorních koncertů.

Nadace Jana a Medy Mládkových letos na jaře veřejnosti otevřela zrekonstruovanou Werichovu vilu. Kromě interaktivní expozice je v ní i kavárna a místo pro diskuse či koncerty. 

 

Právě se děje

Další zprávy