V Praze začíná nový festival věnovaný výtvarnému umění. Inspiroval se Vienna Art Weekem

ČTK ČTK
23. 4. 2018 9:38
V Praze dnes začíná festival Týden umění. Do neděle nabídne kolem stovky vernisáží, setkání s výtvarníky, komentovaných prohlídek a dalších doprovodných akcí, uvedli organizátoři v tiskové zprávě. Na programu prvního ročníku festivalu jsou akce věnované starému umění, klasické moderně i současnému umění.
Součástí festivalu je i komentovaná prohlídka výstavy Josefa Koudelky v Uměleckoprůmyslovém museu.
Součástí festivalu je i komentovaná prohlídka výstavy Josefa Koudelky v Uměleckoprůmyslovém museu. | Foto: Jakub Plíhal

Podle hlavního iniciátora akce, Jana Skřivánka z časopisu art+antiques, byly hlavní inspirací pro organizátory pražského Týdne umění obdobné akce v zahraničí, zejména pak vídeňský festival Vienna Art Week.

Do Týdne umění se zapojí více než tři desítky pražských galerií a výtvarných institucí. "Ani jsme nečekali, že první ročník bude mít tak bohatou nabídku," uvedl Skřivánek. Navštívit všechny chystané akce podle jeho názoru není v lidských silách. "Ale i to k festivalům patří," dodává.

Festival se zaměřuje na nejrůznější aspekty světa výtvarného umění, a to jak časově a tematicky, tak z hlediska formy. Na programu jsou proto vedle vernisáží a komentovaných prohlídek výstav i série projekcí uměleckých filmů. Organizátoři připravili také debaty, přednášky a semináře týkající se sběratelství, restaurování, produkce výstav či trhu s uměním.

Do 29. dubna nabídne Týden umění například vernisáž výstavy Hynka Martince v Národní galerii, Denisy Lehocké v galerii Futura či výroční výstavy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Uměleckoprůmyslovém museu.

Návštěvníci festivalu se budou také moci setkat s umělci Vladimírem Ambrozem, Tomášem Džadoněm, Zbyňkem Sedleckým, Danielem Peštou či Lubošem Plným. Součástí Týdne umění jsou i komentované prohlídky výstav Josefa Koudelky v Uměleckoprůmyslovém museu, Jana Zrzavého, v Museu Kampa, Marie Lassnigové ve Veletržním paláci nebo výstavy připomínající sto let od úmrtí Gustava Klimta a Egona Schieleho.

 

Právě se děje

Další zprávy