V Olomouci se bude improvizovat, hrát a zdravě jíst

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 9. 2011 10:00
Olomoucký Týden improvizace nabídne divadlo i koncerty
Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Divadelní představení, výtvarné sympozium, výstavu fotografií, koncerty a řadu dalších akcí nabídne multižánrový festival Týden improvizace, který se koná od 1. do 5. října v Olomouci. 

"Zatímco loni se přehlídka konala v místní části Neředín, kde bývalé prostory montážní haly zaplnili z velké části výtvarníci, letos se pořádající občanské sdružení Divadlo Konvikt vydá na ulici Sladkovského se svým šapitó," říkají pořadatelé. Festivalové akce se uskuteční i na dalších, často netradičních místech ve městě. 
   

Autobuf
Autobuf | Foto: Aktuálně.cz

Také letos bude nicméně úvod patřit výtvarníkům. Ti budou během prvních tří festivalových dnů vytvářet na ulici Sladkovského a v nejbližším okolí projekty na zadané téma; výsledky pak odprezentují na vernisáži před zraky odborné poroty.

Výtvarníci jsou omezeni pouze prostorem, v němž musí dílo vzniknout. Sama lokalita by přitom měla sloužit jako jeden z hlavních inspiračních zdrojů.  Klíčovou myšlenkou sympozia je nový pohled na periferii města, jež je svou znevýhodněnou pozicí izolována od centrálního dění. Nový pohled spočívá v zamýšlení se nad možnostmi oživení okrajových částí Olomouce, nebo naopak v hledání pozitivních aspektů izolace.

O den dříve bude k vidění velkoplošná fotografická výstava zlínské galerie Photogether. Tisky pokryjí stěnu budovy ČSAD Logistik o rozměrech několika stovek metrů čtverečních. Sladkovského stěna je site-specific instalace galerie Photogether a okruhu fotografů a výtvarníků s ní spojených.

Klub S-Cube
Klub S-Cube | Foto: Aktuálně.cz

Repríza výstavy proběhne na foto festivalu Znojmo během října a listopadu, kde budou tisky přeneseny zpět do prostředí institucionálního - na dvůr Domu umění.

Milovníci divadla by si podle pořadatelů neměli nechat ujít představení Prasečiny, s kterým vystoupí Divadlo Bufet ve speciálně upraveném autobusu Autobuf. Ten je hlavní scénou divadla Bufet od jara do podzimu. hátrající podchod poblíž autobusového nádraží oživí také olomoucké Divadlo na cucky či Slovanský tyátr. V Bezručových sadech se pak teční světová premiéra inscenace Písečná žena tanečního seskupení Nanohach.

Organizátoři pozvali i několik hostů ze zahraničí. Za největší hvězdu hudebního programu považují americkou kapelu Ahleuchatistas, která vystoupí v klubu S-Cube. Předskakovat jím bude české indie-elektro-akustické duo Teve. Dalším z vystupujících bude Foolk, ovenský hudební producent, jehož hudba je založená na kreativním samplování a zvukovém experimentu.

Zázemí na festivalu najdou i lotyšští divadelníci. Představení Sarah Kane v podání skupiny Nomadi Company je založeno na otevřené konverzaci mezi jeho autory a anglickou coolness dramatičkou.  Každý z aktérů vymýšlí, jakým způsobem by zavraždil svého nejlepšího přítele - brutálně, krvavě, absurdně i zábavně.

Novinkou festivalu je food market navazující na loňský fashion market. Bude se konat v neděli a v pondělí v divadelním šapitó na ulici Sladkovského. 

Podrobný program je dostupný na www.tydenimprovizace.cz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy