V obraze - Strach ve městě

Radek Wohlmuth
23. 12. 2005 2:00
V obraze - Bojíte se rádi? Pak musíte být v každém velkoměstě jako doma, protože jak tvrdí kurátoři výše jmenované výstavy Ivan Mečl a Jiří Ptáček, kultura strachu k  velkoměstskému prostředí neodmyslitelně patří.
Dne 28. října 2004
Dne 28. října 2004 | Foto: Dominik Lang

Člověk si už dnes spoustu nebezpečí, která se násobí stupněm koncentrace lidí na relativně malém prostoru, pomalu ani neuvědomuje, ale jen do té doby, než na něj dojde řada. V místě, kde se na každém metru "cizí potkává s cizími", se totiž svého kousku agrese dočká každý.

Nebezpečí se různí, strach zůstává

Vždycky se bylo čeho bát. Strach umí nahnat a také nahání téměř cokoli, od projevů přírody, přes lidi, hmyz, zvířata, nemoci až po informace, Boha -  ať už jakéhokoli - samozřejmě nevyjímaje.

Navíc tento svět funguje jako spojitý celek a čím dál tím víc se podobá mechanizmu. To, co se stane na jednom jeho konci, ve svém důsledku ovlivňuje i ty nejvzdálenější místa na konci druhém. A kdyby náhodou ne, tak média už se o to postarají. Ne nadarmo dánský sociolog Bech přišel s termínem teleměsto, kterým naznačil, že obrazovka simuluje funkce okolního světa.

Strašák a strach není totéž

Akce v níž umělec a...
Akce v níž umělec a... | Foto: Joaquin Segura

Strach je silné téma, už proto, že ho zná kdokoli, i ti, kteří mají "pro strach uděláno". Je až s podivem, jak strašně dlouho trvalo, než ho u nás někdo tematizoval v rámci výtvarného vizuálního umění. Přitom si o to přímo říká, vždyť strach má velké oči.

Je tu ale problém. Na výstavě, kde je zastoupeno jedenáct umělců a skupin z cirka pěti zemí, se toho až na výjimky o strachu moc nedozvíte. Spíš o způsobech ohrožení, jinými slovy o strašácích. Kurátoři možná zbytečně dali dost velký prostor projektům, které mají různou podobu dokumentace trestných činů, někdy doplněných i o postoj k nim. Mezi ně patří třeba dokumentace nápisu Silvie Vondřejcové, nasprejovaného na chodník v místě, kde byla přepadena, video Dominika Langa "Dne 28. října 2004 ve 4 hodiny a 10 sekund mi vykradli auto. Krádež jsem nehlásil na policii".

Fear Yourself
Fear Yourself | Foto: Josef Bolf

Asi nejvíc v tomto ohledu působí krátká agresivní videa Mexičana Joaquina Segury. Ten se pustil do natáčení skutečných pře- nebo na-padení, která také sám páchal, tak jako je třeba jeho "akce, v níž umělec rozbije o hlavu prvního náhodného kolemjdoucího litrovou láhev od vína, které právě vypil."

Když se navíc v textu Zdeňka Perského o krádeži kasírky taxikáře vlivem překlepu dočtete, že zloděj peněženku staženým okýnkem vydal namísto vyndal, věci to příliš neposlouží. I když v tomto případě kouzlo nechtěného mimoděk pointovalo zloděj jako zloděj, že?

Jsme zvyklí na všechno?

Ne vždy úplně plně funkční jsou i práce, které se snaží  vyvolat atmosféru nebezpečí jako video Francouze Alaina Declercqa, zobrazující příjezd bojových jednotek do Paříže, ať už jen proto, že malý obraz na počítači nedokáže vtáhnout a výrazný interiér Galerie kritiků z něj dělá kašírku.

V tomto ohledu je pro mě mnohem přesvědčivější video Němce Olivera Pietsche, které zachycuje nepředvídatelné chování opilých bezdomovců. Možná to bude tím, že v Praze bydlím poblíž Národní třídy.

Incantevole
Incantevole | Foto: Subsonica

Paradoxně nejlépe se se strachem vypořádávají práce, které se ironicky a s nadhledem zabývají nástroji strachu, jeho mechanikou a symboly. Stínový bubák se zrcadlovýma očima promítaný na zeď od Josefa Bolfa nebo pořadový lístek na nehotovostní operaci z České spořitelny se satanským číslem 666 a nápisem "posaďte se, prosím".

Osobitý je i videoklip italské popové skupiny Subsonica, který režíroval Maki Gherzi. Dvojice milenců se v něm šťastně prochází po Praze, kterou zároveň ničí výbuchy padajících meteoritů, jimž ale nikdo z turistů ani Pražanů nevěnuje sebemenší pozornost. Všichni se baví dál. V určitém ohledu je nejpřesnější. Zvykli jsme si na všechno. Opravdu strašné je, že na výstavě Strach ve městě se bát nebudete, i když by právě to člověk očekával.

/Galerie kritiků, Palác Adria, Jungmanova 21, Praha 1, do 15. 1. 06., Otevřeno od 11:00 do 18:00 mimo pondělí/

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy