V Národním dnes vystoupí baletní hvězdy

Lucie Veronika Kocourková
2. 2. 2006 10:30
Praha - Už potřetí se v pražském Národním divadle sejdou čeští tanečníci působící jako sólisté v zahraničních souborech.

Slavnostním Balet Gala s příznačným podtitulem Setkání v Praze se uskuteční v historické budově ND. "Filozofií večera je hlavně konfrontace různých souborů a umělců. Tím že si většina hostů přiveze i své partnery, dostane Balet Gala internacionální rozměr," říká šéf baletu ND Petr Zuska o akci, která se začíná stávat tradicí. Diváci tak mají opět možnost srovnat výkony z domácí scény a ze zahraničí.

Balady a ceny

O podobě programu rozhodovali sami pozvaní tanečníci; diváky by mělo čekat dvanáct čísel. Oproti loňskému roku, kdy bylo představení vyvážené mezi klasickým a moderním repertoárem, si letos přijdou na své spíš ctitelé klasiky a neoklasiky.

Návštěvníci uvidí například ukázky z baletů Popelka, Korzár, Spící krasavice nebo Romeo a Julie. Večer otevře klasikou také soubor Národního divadla: Adéla Pollertová a Alexander Katsapov vystoupí v pas de deux z Louskáčka v choreografii Alexeje Ratmanského, se kterým před Vánocemi pohostinsky vystupovali v Dánsku.

Petr Zuska s dalšími členy domácího ansámblu představí svou novou krátkou moderní choreografii  na motiv anglických lidových balad On we go. Baletu ND bude patřit ještě závěr, kdy se v neoklasickém pas de deux z baletu Oněgin představí Tereza Podařilová a Jiří Kodym, který před představením převezme hlavní cenu Philip Morris Balet Flower Award. Sólový výstup bude mít i držitelka vedlejšího ocenění Poupě baletu, sólistka Národního divadla v Brně Andrea Smejkalová.

Ze světa

Z těch, kterým by galavečer měl patřit především, tu vystoupí například primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová, jejímž partnerem bude sólista Královského švédského baletu Jan-Erik Wickström. Za mnichovský balet přijede Lukáš Slavický, Ballet Düsseldorf zastoupí někdejší sólista ND Filip Veverka, Michal Matys, Andrea Kramešová a Suzanne Kaicová.

Velký kanadský balet Montreal reprezentuje původem slovenský tanečník Mário Radačovský. Slovenské kořeny má také Natalia Horečná z holandského Scapino Ballet Rotterdam, která jako jedna z mála přiveze ukázku současného tance.

 

Právě se děje

Další zprávy