V Minoru bude Jednorožec zase z lágru prchat do Ameriky

Kultura Kultura
16. 2. 2012 15:44
Inscenace vznikla k 20. výročí pádu železné opony

Praha - Pražské divadlo Minor nyní dvakrát uvede představení Hon na Jednorožce, jehož námětem je příběh z prostředí lágrů, který se skutečně odehrál v 50. a 60. letech. inscenace se hraje se 17. 2. a 2. 3. - vždy od 18 hodin.

Skaut a dobrodruh Luboš Jednorožec byl několikrát vězněn a po několika útěcích a jiných peripetiích se dostal až do Spojených států, kde v současné době žije. Neobvyklý námět poskytl Mikuláš Kroupa z občanského sdružení Post Bellum. Inscenace vznikla u příležitosti 20. výročí pádu železné opony.

Jen pár týdnů předtím, než byl Luboš Jednorožec uvězněn v Jáchymově, zamiloval se do mladičké Olinky Vosátkové. S ní se také během pobytu v dolech zasnoubí a díky ní se rozhodne utéct. To se mu sice podaří, ale když se pak s Olinkou blíží k hraničnímu přechodu, opět jej chytí a pošlou ho na 26 let do kriminálu. Olinka dostane 4 roky.

Foto: Minor

Po propuštění se vdá a má dítě. Luboše propustili jen dva roky poté. I on se ožení a s novou rodinou se opět pokouší překročit hranice; opět je však chycen. Až později se mu podaří emigrovat do USA, kde žije doposud.

Hlavním specifikem inscenace je absence dialogů. Jednotlivé postavy vystupují v mini scénkách a Luboše divák fyzicky spatří až na konci. Po celou dobu jej však provází jeho hlas, stínový obraz za plátnem a zobrazení v podobě jednorožce.

Vyprávění o mladíkovi, kterého zachránily poučky ze skautské příručky nebo scéna z rodokapsu, režisér ilustruje jevištní akcí, která míchá činohru, muzikál a loutky, realismus s lyrickou fantaskností i groteskností.

Hudebně výtvarná inscenace vznikla ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum u příležitosti 20. výročí pádu železné opony. Osud Luboše Jednorožce je zpracován ve filmovém dokumentu Neznámí hrdinové, v rozhlasovém cyklu Příběhy 20. století a nyní se dočkal i pozoruhodné divadelní podoby.

V inscenaci jsou použity dobové textové materiály, filmová projekce, účinkuje v ní živá kapela. Autoři hudby získali ocenění na festivalu Skupova Plzeň 2010. „Naším cílem bylo pokusit se divákovi podtrhnout nohy a pustit ho po klouzačce do dolu." říká režisér Jan Jirků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy