V Mihulce vystavují cínové vojáčky

ČTK, dab
7. 12. 2005 17:00
Praha - Ve věži Mihulka na Pražském hradě začala výstava cínových vojáčků a modelů vojenské techniky ze sbírek Vojenského historického ústavu.
Na výstavě "Vojenské miniatury" můžete zhlédnout také sbírku cínových vojáčků (ilustrační foto)
Na výstavě "Vojenské miniatury" můžete zhlédnout také sbírku cínových vojáčků (ilustrační foto) | Foto: David Bernardy

Výstavu nazvanou "Vojenské miniatury" doplňují unikátní historické grafiky vojáků různých armád i plastiky československých legionářů od Otty Gutfreunda.

Sbírka historických modelů vznikla ve 20. letech minulého století. Zahrnuje modely lodí, děl a letadel, později byla doplňována o modely tanků, aut, raket a obrněných transportérů. Součástí sbírky jsou i učební pomůcky užívané k výuce vojáků a důstojníků. K nim patří například figury koní, které sloužily k výuce postrojování koňských spřežení.

Kolekce cínových vojáčků je jednou z největších v Evropě a zahrnuje přes 35 tisíc figurek. Původně sloužily k vojenské výchově mladých panovníků a dětí ze šlechtických rodin.

Velkou oblibu zaznamenaly figurky koncem druhé poloviny 19. století a pak znovu mezi světovými válkami. Právě ty z 20. a 30. let tvoří těžiště sbírky. Patří do ní postavičky vojáků pěchoty římských legií z dob Césara, Augusta, Tiberia i Claudia, stejně jako husitů či bojovníků z období německých selských válek z 16. století. Zájemci mezi nimi najdou i figurky dokumentující dobývání střední Ameriky a boje Španělů proti Aztékům.

Výstava se koná ve věži Mihulka na Pražském hradě.
Výstava se koná ve věži Mihulka na Pražském hradě. | Foto: www.pis.cz

Největší část sbírky tvoří figurky vojáků z napoleonských válek, zejména pak z Napoleonova tažení do Ruska roku 1812. Jeho součástí jsou i naturalistické výjevy, dokumentující zejména zimní ústup: vlci požírající koně nebo útočící na zdecimovanou armádu, krkavci vyhlížející budoucí potravu, vojáci loupící drůbež z vypálených vsí i bojující mezi sebou při dělení kořisti.

Výstava je součástí stálé expozice nazvané Zbrojnice, jež byla otevřena ve dvou patrech Mihulky loni v prosinci a věnuje se vývoji vojenství v 17. a 18. století. Jejím hlavním motivem jsou dvě instalované scény - dělostřelecká dílna a příprava dělostřelců k obraně hradu.

 

Právě se děje

Další zprávy