V Lipsku začíná rekordní knižní veletrh

ČTK, gmc
15. 3. 2006 15:30
Berlín - Letošní, právě zahájený Lipský knižní veletrh podle organizátorů zažívá rekordní rok.
Foto: Archiv

Oproti loňsku se zvýšil počet vystavovatelů na 2162 z celkem 36 zemí. O osm procent je větší výstavní plocha - celkem 53000 metrů čtverečních. Také program plný různých diskusí, literárních setkání či čtení je prý obsáhlý jako nikdy.

"Máme z toho velkou radost a těší nás i hospodářský úspěch knižního veletrhu. Velká nakladatelství v Lipsku znovu investují výrazněji, ale ještě větší přírůstek jsme zaznamenali u malých a středních nakladatelství," říká předseda vedení Lipských veletrhů Wolfgang Marzin.
   
"Důležitá je ale kvalita lipského veletrhu a lze říci, že ta je letos mimořádně vysoká," dodává k tomu ředitel Lipského knižního veletrhu Oliver Zille. Lipsko přivítá 157 autorů z 36 zemí, zahraniční účast je přitom vysoká, poprvé budou zastoupeny i Slovinsko a Ukrajina.

Knihy, ceny, autoři

Program Lipsko čte je už 15 let největším literárním svátkem Evropy. Letos se jej zúčastní na 1500 nadšenců, plánováno je 1800 čtení a setkání. Na více než 250 místech v Lipsku se bude číst a diskutovat o nových románech zavedených hvězd, beletristických debutech i literatuře faktu.
   
Mezi autory, kteří letos do Lipska přijedou, je například americký spisovatel Bret Easton Ellis, jedna z předních zástupkyň mladé izraelské autorské generace Cruja Šalevová, či nizozemská tvůrkyně Margriet de Moorová - podle kritiků autorka "křehkých děl připomínajících hudební kompozice".

Foto: ČTK

Česko zastoupí prozaici Petra Hůlová, Antonín Bajaja, Martin Fahrner, básník Radek Fridrich a literární vědec Josef Čermák. Slovensko letos "vyslalo" jednoho ze svých nejúspěšnějších mladých autorů Michala Hvoreckého.
   
Poprvé bude na veletrhu také více zdůrazněn "ostrov" jedenácti malých nakladatelství, stejně jako doprovodný program Malé jazyky velké literatury, který se soustředí na literaturu zemí střední a východní Evropy. Lipskou knižní cenu evropského porozumění dotovanou částkou 15 tisíc eur převezme letos ukrajinský spisovatel, básník a překladatel Jurij Andruchovyč.
   
Chybět nebude ani antikvární veletrh s 82 vystavovateli z osmi zemí, který nabídne labužníkům skutečné poklady, které vznikly za 500 let existence knihtisku. Jedním z doprovodných projektů bude i velká prodejní výstava bibliofilií nazvaná Buch+art.

 

Právě se děje

Další zprávy