V Liberci na dvorku svítí Rónova pocta kubismu

Kultura Kultura, Red Kul
12. 11. 2009 12:20
Na Ještědu bude od příštího roku sedět jeho Malý Marťan

Liberec - V centru Liberce přibyla nová socha. Její autor Jaroslav Róna ji pojmenoval Edison. Funkční lampa osvětluje dlážděný dvorek mezi náměstím Edvarda Beneše a nákupním centrem Plaza.

Stejně jako u předešlých artefaktů stojí za její instalací společnost Spacium: ta se v Liberci zasazuje o instalaci nových soch, jež mohou fungovat jako funkční městský prvek.

Rónu inspirovala pouliční lampa, kterou osvětlil architekt Emil Králíček před téměř sto lety takzvanou Adamovu lékárnu na Václavském náměstí v Praze. Prý jediná kubistická lampa na světě ho vždycky fascinovala, navíc od té doby zřejmě nikdo umělecky zpracované osvětlení nevytvořil.

Rónův Edison s oranžovou kopulí je jakýmsi jejím postmoderním pendantem, jenž prostor oživil a současně mu dal intimitu - podobně jako pražský vzor je umístěn v zákoutí dvorku. "Vytváří zdání, že jde o umělecký artefakt vystavený v galerii,"  říká ředitelka Spacia Ivona Raimanová.

Foto: Aktuálně.cz

Příští rok se tu objeví další Rónův výtvor: na kopci nad v sousedství známého hotelu Ještěd má stát jeho socha Malý Marťan.

Původní skulptura vznikla pro pražský park Hadovka v roce 2005, na přelomu roku před libereckým mistrovstvím světa v klasickém lyžování seděl smutný ufon před tamní Krajskou vědeckou knihovnou. Tato kopie byla jedním z exponátů Sculpture Forum Winter Liberec 2008/2009, které uspořádalo Spacium, a nyní ji tedy čeká výstup.

Společnost byla založena před osmi lety. Usiluje o to, aby se Liberec stal městem soch, kde výtvarné umění bude součástí života. Do města už dostala Kouli Milana Housera před hotelem Zlatý lev a několik dočasných instalací před Severočeským muzeem.

Před radnicí stála putovní Židle, po ní Vrabci sochařky Martiny Niubo a po nich Houserova Krychle. Další skulptura se tam objeví příští rok.

Z autobusové zastávky u knihovny se pak stala takzvaná Snídaně obrů Davida Černého, na tramvajové zastávce u kina Lípa je zase lavička nazvaná Věčná něha od Lukáše Rittsteina. Spacium uspořádalo i zmíněnou výstavu v ulicích, kvůli vandalům ji ale muselo předčasně ukončit.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Spacium
Foto: Spacium
Foto: Spacium

Dvaapadesátiletý malíř a sochař Róna v  roce 1987 stál u zrodu skupiny Tvrdohlaví, která se scházela právě v Liberci. Je autorem pomníku Franze Kafky, který byl v roce 2003 odhalen na Starém Městě, před dvěma lety realizoval plastiku David a Goliáš v Chebu. Jeho díla vlastní i přední světové galerie.

Své sochy s oblibou instaluje právě do veřejného prostoru; a tam, kde je to možné, vybírá si místo, které je samo o sobě nositelem významu, ať je to zaklenuté gotické sklepení, romantická ruina nebo vysoký horizont s otevřeným nebem.

 
Jaroslav Róna - Osud města, 2008
Jaroslav Róna - Osud města, 2008 | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Vizionář Róna se nestydí vyprávět příběhy

Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor sklářské výtvarnictví, jeho profesorem byl Stanislav Libenský. S Františkem Skálou a Alešem Najbrtem tvoří komickou skupinu Tros Sketos; vystupují v divadle Sklep na Dobešce a jsou autory starší znělky festivalu v Karlových Varech.

Od  roku 2008 pracuje Róna na realizaci sochy Mytická loď do areálu bratislavského River parku.

 

Právě se děje

Další zprávy