V kinech je Potter poražen, kniha láme rekordy

jps
23. 7. 2007 21:00
V Česku ale pátý film zabodoval
Když ho miluješ...
Když ho miluješ... | Foto: Ludvík Hradilek

Los Angeles - Harry Potter and the Deathly Hallows, sedmá a (zatím) závěrečná kniha celé série, podle očekávání boří prodejní rekordy a stává se nejprodávanější knihou všech dob s číslem 11 milionů výtisků za 24 hodin.

Američané za první den rozebrali 8,3 milionů kusů, v průměru o něco málo víc než pět tisíc knih za minutu. "Vzrušení, očekávání a čirá hysterie, která se o víkendu prohnala zemí,  je trochu podobná, jako když Beatles poprvé dorazili do Států," říká mluvčí Scholastic, amerického nakladatele Harryho Pottera.

Britský nakladatel Bloomsbury k tomu přidává 2,7 milionu knih a děkuje "tiskařům, distributorům i knihkupcům za triumfální závěr pro úžasnou sérii".

Předchozí jednodenních rekord držel s výsledkem 9 milionů - kdo jiný než - přechozí, šestý Harry Potter.

To všechno se paradoxně promítlo do víkendových výsledků v amerických kinech. Fanoušci seděli doma, četli si a díky tomu se překvapivým víkendovým vítězem stal Adam Sandler se svou novou komedií I Now Pronounce You Chudl and Larry.

Klasická sandlerovská řachanda vypráví o trampotách dvou heterosexuálních newyorských hasičů, kteří kvůli sociálním dávkám předstírají partnerský vztah a uzavřou registrované partnerství. Komedie za první víkend v kinech vydělala 34 milionů dolarů.

Pátý filmový díl  Harryho Pottera vysbíral o svém druhém víkendu o dva miliony méně, což znamená propad od premiéry o 58 procent. Warner Bros ostatně anoncovalo, že omezí kampaň. Pořád to ale stačilo na druhé místo. A hlavně: za dvanáct dní od premiéry Harry Potter a Fénixův řád vydělal po světě 559 milionů dolarů.  Má tak nakročeno k tomu stát se dosud nejúspěšnější potterovskou adaptací.

Tomáš Ullrich byl první, kdo si koupil v Praze v knihkupectví Kanzelsberger další pokračování Harryho Potrra.
Tomáš Ullrich byl první, kdo si koupil v Praze v knihkupectví Kanzelsberger další pokračování Harryho Potrra. | Foto: Ludvík Hradilek

V Česku měl film o víkendu teprve premiéru a přilákal přes 130 tisíc lidí; tržby za tři dny dosáhly 15 milionů korun. "Byl to letošní nejlepší zahajovací víkend v českých kinech co do počtu diváků. A po dvou dílech Pána prstenů historicky třetí nejlepší  z hlediska tržeb," říká Dana Janovská z firmy Warner Bros. Návštěvnost předchozích částí neklesla v Česku pod 700 tisíc a tržby pod 60 milionů.

I u nás si fanoušci rozebrali několik tisíc výtisků originálu. Knihkupci odhadují, že se v příštích dnech podaří přesáhnout hranici deseti tisíc knih.

Poznáváte uši domovního skřítka?
Poznáváte uši domovního skřítka? | Foto: Reuters

"Vyprodala se celá zásoba, nás samotné to překvapilo," říká Zdeněk Fekar z firmy Kanzelsberger. Jde zatím zhruba o dva tisíce výtisků, hodně přes polovinu skoupili lidé v Praze.

V konkurenční prodejně Luxor na Václavském náměstí se za víkend prodalo přes 1500 výtisků;  v následujících deseti dnech odhadují, že dosáhnou ke čtyřem až pěti tisícům.

Od roku 1997, kdy vyšla první kniha o Harry Potterovi, se dosud na světě prodalo 325 miliónů výtisků všech pokračování příběhů. Všech prvních šest pokračování je v britském seznamu nejprodávanějších titulů všech dob. Tři se staly bestsellerem i v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy