V hlavních rolích Kupka a Gutfreund. Museum Kampa obměnilo stálou expozici

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 12. 2022 9:11
Stálou expozici, jejíž dominantu tvoří díla světově vyhledávaného Františka Kupky, tento týden znovu otevřelo pražské Museum Kampa. Menší část je věnovaná sochaři Ottovi Gutfreundovi. Stálá expozice byla v minulé podobě zpřístupněná na podzim 2019, poté však muzeum stejně jako mnohá další muselo zavřít kvůli pandemii na dlouhé měsíce.

Základem expozice jsou Kupkova díla, jež získala dnes již nežijící zakladatelka muzea a sběratelka Meda Mládková.

Podle šéfkurátora Jana Skřivánka novou podobu expozice dokreslují zápůjčky, díky nimž návštěvníci uvidí průřez dílem Františka Kupky od rané tvorby až po poválečná díla. Ta jinak v českých sbírkách chybí.

"Hlavní zajímavost expozice je v tom, že není postavena jen na dílech Medy Mládkové, ale i na dílech zapůjčených z dalších soukromých sbírek a jedné státní instituce. Tou je Správa Pražského hradu, od které máme půjčený klíčový obraz Biblioman, což bylo Kupkovo programové dílo z let 1896 a 1897," zmiňuje Skřivánek první Kupkův obraz přijatý na pařížský salon neboli pravidelné výstavy umění, kterého byly svého času největší v západní části světa.

Museum Kampa na relativně malém prostoru dvou pater představuje Kupku od rané tvorby z konce 19. století do 50. let minulého století, kdy zemřel. "V tom je expozice unikátní, protože nejenže nabízí poměrně ucelený průřez Kupkovým dílem, ale je v ní zastoupena i poválečná tvorba," upřesňuje šéfkurátor.

Významnou sbírku Kupkova díla vlastní také pražská Národní galerie. Jejím základem je ale nákup, jejž československý stát učinil v roce 1946, a potom také výkup sbírky mecenáše a podnikatele Jindřicha Waldese. "I v ní ale byla díla kupovaná v meziválečném období. Z Kupkovy tvorby po roce 1946 v českých veřejných institucích není nic," doplňuje Skřivánek.

Kolekce děl Františka Kupky tvoří jeden z pilířů sbírky Jana a Medy Mládkových. Mapuje umělcovu cestu od figurativního umění k abstrakci. Olejomalby doplňují kresebné studie, které v Kupkově případě dokládají promyšlenou cestu k finálnímu dílu.

Nová stálá expozice Musea Kampa představuje Kupkovu tvorbu chronologicky v sedmi kapitolách. Divák může sledovat jednotlivé fáze toho, jak analyzoval linii, plochu, světlo a barvu, včetně důležité fáze, kdy definoval svůj koncept barevných ploch.

Vystaveno je více než 70 děl včetně obrazu Amorfa - Teplá chromatika, který výtvarník spolu s Amorfou - Dvoubarevnou fugou vystavil na pařížském salonu v roce 1912. Ten byl pro moderní umění zásadní: tento rok bývá uváděn jako zrod abstraktního malířství. Druhé z těchto Kupkových děl dnes vlastní Národní galerie.

Poslední část nové stálé expozice je věnována Otto Gutfreundovi, od nějž Museum Kampa vlastní 17 plastik a řadu kreseb i návrhů. Návštěvníci mohou spatřit jeho práce českého expresionismu a kubismu i plastiky z údobí civilismu, kterými se Gutfreund zapojil do budování nového vizuálního stylu první Československé republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy