V Divadle Komedie budou soudit Josefa K.

him
3. 9. 2007 0:00
Česko nabízí Evropě Kafkovu vizi světa
Proces: Martin Finger a Gabriela Míčová
Proces: Martin Finger a Gabriela Míčová | Foto: Divadlo Komedie

Praha Všichni jsme Josef K.  - s takovou diagnózou  přistupuje k románovém fragmentu Franze Kafky umělecký šéf Pražské komorního divadla Dušan D. Pařízek.  Jeho dramatizací Procesu zahájí v pondělí šestou sezónu v Divadle Komedie.

Hned poté Kafkova antihrdinu odvezou do Hamburku ke zkoumání zákoutí (středo)evropské identity. Martin Finger jako Josef K. a Jiří Černý jako jeho soudce se představí na mezinárodním setkání  Projektion Europa 6. a 7. září.  

Do Deutsches Schauspielhaus bylo přizváno šest divadelníků z různých zemí Evropy, kteří tu představí šest evropských příběhů. Kromě Česka se ohledání účastní divadla z Estonska, Irska, Švýcarska, Turecka i domácího Německa.  Pařízek se přidává s otázkami: Jsem vinen, tedy jsem? Je pocit viny nezbytnou součástí existence? Je hledání vlastní viny smyslem bytí?

Finger a režisér Pařízek
Finger a režisér Pařízek | Foto: Aktuálně.cz

Max Brod neposlechl svého pražského německy píšícího přítele, knihu nespálil, a tak znají čtenáři od roku 1925 příběh prokuristy Josef K. V den svých třicetin se probudí a zjistí, že dva muži vnikli do jeho bytu, aby ho zatkli pro neznámé provinění před záhadným soudem.

Josef K. - podobně jako v Zámku označený prvním písmenem Kafkova příjmení - se marně  snaží zjistit, z čeho je obžalován a jak by se mohl ospravedlnit. Jeho život se mění v paranoidní sen, který končí rozsudkem smrti. A Josef K. se podvolí, aniž se dozví, čím se provinil.

Román, často vykládaný obraz Kafkovy "nekompatibility" a posléze coby vize byrokracie a totalitních systémů, Pařízkova adaptace pojímá jako zkoumání lidské existence.

"Proces je jedním z nejvýstižnějších podobenství existence," říká Pařízek, zároveň autor scénáře i scény.  "Dnešní doba svědčí o jeho nadčasové kvalitě. Na jedné straně objektivní sledování osobních dat, na straně druhé stále silnější subjektivní pocit pronásledování a utlačování okolím, které přestává respektovat intimní sféru jednotlivce."

 

Právě se děje

Další zprávy