V Chebu se našla odpustková listina

ČTK, dab
18. 12. 2005 20:00
Praha - Národní knihovna (NK) získala vzácný tisk - takzvanou odpustkovou listinu Johanna Gutenberga, vynálezce knihtisku.

List se podle biskupa plzeňské katolické diecéze Františka Radkovského našel náhodou ve františkánské knihovně v Chebu. Výjimečný objev bude prezentován v Praze 22. prosince.

"Je to rarita, které na území Česka podobná neexistuje a jakých jsou na světě jen jednotky," uvedl ředitel NK Vlastimil Ježek. Je podle něj pravděpodobné, že jich ještě pár desítek kusů na světě existuje, aniž se o tom ví.

Určení ceny památky je podle Ježka složité. Získané peníze chce církev "využít k založení nadačního fondu pro údržbu církevních památek," řekl biskup Radkovský. Podle červencového Ježkova vyjádření byl objev učiněn "v instituci, se kterou jednáme o spíše přátelském a společném poskytnutí tohoto zajímavého kulturního dědictví národu prostřednictvím Národní knihovny".

Gutenberg, který vytiskl roku 1452 jako první knihu bibli, nabídl církvi, že bude tisknout i odpustkové listy, které se do té doby psaly ručně. Listiny fungovaly jen po dobu života svého držitele. Protože to byly kvalitní pergameny, většinou se potom rozřízly a použily do předsádky nové knihy. Díky tomu se také zachoval list, který NK koupila.

Knihovna jedná i o koupi svatováclavského rukopisu Matyáše Hutského z 16. století. Jeho hodnota je obdobná jako fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky, za kterou stát letos zaplatil více než 12 milionů korun. Ježek srovnává historický význam objevu odpustkové listiny Johanna Gutenberga se získáním tohoto fragmentu.

 

Právě se děje

Další zprávy