V Brně vystavuje konceptuální umělec Maur, zachycuje stíny nebo opadávání listí

V Brně vystavuje konceptuální umělec Maur, zachycuje stíny nebo opadávání listí
Milan Maur.
Snímek z výstavy děl Milana Maura ve Fait Gallery.
...
...
Foto: ČTK
ČTK ČTK
19. 10. 2022 20:30
Díla konceptualisty Milana Maura z posledních 40 let nově vystavuje brněnská Fait Gallery. Jedenasedmdesátiletý plzeňský rodák maluje, kreslí a vytváří umělecké instalace, kombinuje různé techniky. Zachycuje přírodní děje, třeba pohyb motýlů či vodoměrek, tání ledu, posouvání stínů nebo opadávání listů.

Přehlídka s podtitulem Nejisté sekvence děje se koná v hlavním prostoru někdejší tovární haly za brněnským železničním nádražím. Začala ve středu večer, potrvá do 14. ledna.

Jde o dosud nejrozsáhlejší prezentaci Maurova díla. Vrací se k jeho nejznámějším počinům od roku 1982 a přesahuje do současnosti, k novým tématům. Zahrnuje jeho tvůrčí i osobní příběh. Podle trojice kurátorů jsou autorovou základní strategií téměř vědecké, s velkým nasazením vytvářené záznamy přírodních dějů, často doprovázené lyrickými texty.

"Jindy Milan Maur nechával působit některé přírodní jevy na vlastní tělo, aby je tak poznával intenzivněji a více způsoby. Autor ve své celé tvorbě artikuluje existenci člověka v přírodě a působení v jejích procesech a jevech," píší v průvodním slovu kurátoři Denisa Kujelová, Ondřej Navrátil a Jana Písaříková.

Spolu s výstavou v hlavní hale zároveň Fait Gallery otevřela dvě menší prezentace v prostorech nazvaných Preview a Mem. Volba padla na umělce Jiřího Staňka a Veroniku Vlkovou.

Staněk v instalaci Brightness tematicky propojuje světy umění a vědy. Snaží se zobrazit vlny a částice nebo povrch Slunce. Kurátorem výstavy je Jiří Dušek, ředitel brněnské hvězdárny a senátor, v letech 2016 až 2022 nestraník za hnutí ANO 2011, od letoška nestraník za ODS.

Veronika Vlková pracuje především s videem. Její dílo nazvané Tatínku_hrubý_a_zmenšený_final_ok odkazuje ke způsobu ukládání a pojmenovávání souborů v počítači. Tuto výstavu připravila kurátorka Marie Štindlová.

 

Právě se děje

Další zprávy