V Berlíně otevřelo Humboldtovo fórum. Kulturní centrum stálo přes 17 miliard

ČTK Kultura ČTK, DPA, AP, Kultura
20. 7. 2021 18:56
V Berlíně se návštěvníkům toto úterý otevřelo Humboldtovo fórum. Centrum pro kulturu, umění a vědu funguje v nové budově, která za několik uplynulých let vyrostla na místě někdejšího sídla pruských králů a německých císařů. Navrhl ji italský architekt Franco Stella. Fasáda představuje repliku vnější podoby původního panovnického zámku.

Instituce byla pro návštěvníky otevřena po několika odkladech, způsobených mimo jiné pandemií nemoci covid-19. Loni v prosinci do ní lidé mohli nahlédnout jen virtuálně.

Podle agentury DPA se jedná o jeden z nejambicióznějších kulturních projektů v mezinárodním měřítku, stál 680 milionů eur, což je v přepočtu téměř 17,5 miliardy korun. Zhruba 15 procent nákladů uhradilo přes 45 tisíc drobných dárců.

Instituce začíná se šesti výstavami a bohatým zahajovacím programem. Prvních 100 dní je vstup volný. Další část zařízení se otevře v září a teprve v první polovině příštího roku má být přístupné celé Humboldtovo fórum v centru německé metropole.

Od příštího roku zde má být k vidění africké, asijské a další mimoevropské umění včetně takzvaných beninských bronzů, tedy sošek, které Německo získalo za časů kolonialismu a nyní je začíná vracet. Exponáty zapůjčí Etnologické muzeum a Muzeum asijského umění, pokud do té doby Německo neopustí.

"Vypořádávání se s německými koloniálními dějinami tu bude brzy hrát ústřední roli," řekla během úterního slavnostního otevření pověřenkyně spolkové vlády pro kulturu a média Monika Grüttersová.

Podle ní by se nová instituce mohla stát arénou demokratické kultury, kde se střetávají nejrůznější názory, a také vzorem či hnací silou pro nutné změny co do "zacházení s kulturními statky z koloniálních kontextů".

Humboldtovo fórum provozují Nadace pruského kulturního dědictví se sbírkami mimoevropského umění, Humboldtova univerzita a berlínská radnice. Za sídlo nové instituce byla zvolena částečná replika hohenzollernského zámku, jenž byl za druhé světové války těžce poškozen.

V roce 1950 nechal komunistický režim trosky srovnat se zemí a na jeho místě později vybudoval Palác republiky, v němž zasedal parlament bývalé NDR. Kvůli obrovskému počtu svítidel a s odkazem na východoněmeckého vůdce Ericha Honeckera se mu přezdívalo Erichův obchod s lustry.

Po znovusjednocení Německa se uvažovalo o rekonstrukci, kterou roku 2002 odhlasoval parlament. Stavba byla ale zamořena zdravotně závadným azbestem, takže nakonec padlo rozhodnutí budovu zdemolovat. Výstavba té nové se začala připravovat roku 2012, dodává agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy