V Abú Dhabí otevřou místní Louvre. Budou v něm obrazy z francouzských muzeí i umění Blízkého východu

Hana Slívová Kultura Hana Slívová, AFP, Kultura
7. 9. 2017 8:30
V listopadu se v hlavním městě Spojených arabských emirátů Abú Dhabí otevře muzeum pojmenované Louvre Abú Dhabí. Jedná se o první oficiální muzejní "pobočku" mimo Francii. Supermoderní budova, připomínající starou čtvrť arabských měst, nabídne díky dohodě s Francií špičková díla z tamních muzeí.
V Abú Dhabí otevřou místní Louvre. Sledujte časosběr ze stavby | Video: Louvre Abu Dhabi

Muzeum Louvre Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech otevře 11. listopadu své modernistické brány.

Návštěvníci v něm uvidí celkem šest set děl. Tři stovky obrazů zapůjčilo celkem třináct francouzských muzeí včetně pařížského Louvru a Musée d’Orsay.

Projekt vznikl na základě dohody v hodnotě vyšší než miliarda dolarů. Ta asijské zemi zaručuje zápůjčku klasických děl z francouzských institucí. 

"V době útoků na kulturní dědictví odpovídáme tímto způsobem," řekla francouzská ministryně kultury Francoise Nyssenová na tiskové konferenci. 

Ačkoliv v muzeu budou k vidění obrazy Leonarda da VincihoVincenta van Gogha a dalších mistrů, fanoušci instituce zmiňují hlavně přínos expozice, která připomene starověké civilizace. O předměty do této části se postaraly emirátské sbírky. 

Foto: Louvre Abú Zabí

Muzeum se stavělo podle plánů francouzského architekta Jeana Nouvela. "Muzejní městečko" má připomínat medinu, tedy starou část arabských měst. Pětapadesát malých budov - z toho třiadvacet bude sloužit jako výstavní prostor - obklopuje futuristický dóm, inspirovaný palmami ze zálivu. 

 

Právě se děje

Další zprávy