Uznání koloniální nespravedlnosti. Humboldtovo fórum v Berlíně je hotové

ČTK Kultura ČTK, DPA, Kultura
17. 9. 2022 10:22
Poslední, dosud nepřístupné výstavní sály Humboldtova fóra mohou od tohoto víkendu navštívit obyvatelé německé metropole. Nové berlínské středisko kultury a umění najdou v budově, která vyrostla na místě sídla pruských králů i německých císařů.

Její jádro tvoří Etnologické muzeum a Muzeum asijského umění. Vyrovnává se s německou koloniální minulostí a sází na spolupráci se zeměmi, odkud pochází vystavená díla.

Vznik centra, jehož výstavba začala před deseti lety a které stálo v přepočtu 16,6 miliardy korun, doprovázely kontroverze. Diskuse vyvolávaly mimo jiné vzhled fasády, kříž na kupoli, kontroverzní původ představených artefaktů či oddělení mimoevropských sbírek od těch evropských. Podle agentury DPA by se fórum představující exponáty z Asie, Afriky, Ameriky či Oceánie mělo stát středem kritické i sebekritické debaty o dějinách kolonialismu.

Na provenienci předmětů upozorňuje sama instituce. "Musíme se odvážit k novému výkladu," vyzval na čtvrtečním ceremoniálu Hermann Parzinger, šéf Nadace pruského kulturního dědictví, která fórum provozuje s Humboldtovou univerzitou a berlínskou radnicí.

Poznamenal, že i když stavební práce skončily, ve skutečnosti je Humboldtovo fórum teprve na počátku. "Tento dům vznikl v dialogu. Na tomto základě vzájemné důvěry se musíme stále měnit a rozvíjet. Naše vůle k otevřenosti a transparentnosti, uznání koloniální nespravedlnosti a následných restitucí i různé formy spolupráce budou určovat naši cestu," nastínil Parzinger. "K tomu patří i překonání stále dominantních západních perspektiv a lepší porozumění pro to, jak dnes žijí lidé v různých částech světa," dodal.

V projevu Parzinger jako zásadní zmínil letošní dohodu Německa s Nigérií na navrácení několika set beninských bronzů, tedy sošek, reliéfů a dalších artefaktů, které kdysi patřily Beninskému království. Královský palác na jihu dnešní Nigérie koncem 19. století vydrancovali Britové. Část děl se dostala do Německa, které až nyní svolilo k restitucím.

Ještě než k ní dojde, beninské bronzy jsou teď k vidění v Humboldtově fóru. Ovšem s poznámkou, že už nepatří německému muzeu. Nadace pruského kulturního dědictví převedla vlastnická práva 512 předmětů na Nigérii a místo původně zamýšlených 220 jich nakonec vystavuje 40, spočítala Deutsche Welle. Podle ní je smlouva o zápůjčce podepsaná na deset let.

Historické kontroverze podle Hermanna Parzingera nejsou zátěží, ale příležitostí, která otevírá možnosti spolupráce se zeměmi, odkud díla pochází.

Za pravdu mu na slavnostním ceremoniálu dala příslušnice kmene Omahů, původních obyvatel nynějších USA. Během debaty v Humboldtově fóru označila dědictví předků za úžasné. "Bílí kolonisté nás považovali za necivilizované barbary a primitivy. Vystavené artefakty ale jasně dokazují, že nejsme nic z toho," řekla.

Šéf Humboldtova fóra Hartmut Dorgerloh zdůraznil, že instituce je místem setkávání světových kultur a že ve světle nynější ruské invaze na Ukrajinu bude o to důležitější budovat lepší vzájemné vztahy. Za symbol spolupráce se zeměmi, odkud exponáty pocházejí, považuje tematické části výstavy věnující se Omahům, etniku Nágů z Indie a Barmy, islámu či jihoamerickým civilizacím.

Humboldtovo fórum má tři barokní a jednu moderní fasádu. Částečně je novodobou stavbou, částečně věrnou historickou replikou původního zámku.
Humboldtovo fórum má tři barokní a jednu moderní fasádu. Částečně je novodobou stavbou, částečně věrnou historickou replikou původního zámku. | Foto: Alexander Schippel

V nově zpřístupněných částech východního křídla fóra je na 16 tisících metrech čtverečních vystaveno okolo 20 tisíc děl.

Nové prostory Humboldtova fóra může německá veřejnost navštívit od soboty. Instituce kvůli tomu připravila zvláštní program, který potrvá 24 hodin od sobotního poledne do nedělních 12 hodin. Kurátorka Andrea Scholzová zdůrazňuje, že taková akce je mimořádná a již se nebude opakovat. Fórum v rámci programu nabídne výstavy, hudební i taneční vystoupení, debaty či akce pro děti.

Humboldtovo fórum se nachází na jednom z centrálních ostrovů při řece Sprévě v srdci Berlína. Sídlí v replice berlínského Městského zámku, který obývali pruští králové i němečtí císaři. Má tři barokní a jednu moderní fasádu. Částečně je tak novodobou stavbou, částečně věrnou historickou replikou zámku.

Za druhé světové války se prostor před palácem stal dějištěm nacistických přehlídek. Koncem války palác prakticky zlikvidovalo spojenecké bombardování, po kapitulaci nacistického Německa tuto část Berlína obsadily sovětské jednotky. Komunističtí vládci pozdější NDR pak ruiny budovy dali zdemolovat. Z historického sídla nezbylo takřka nic.

V 70. letech zde začalo vyrůstat sídlo východoněmeckého parlamentu, takzvaný Palác republiky. Kvůli obrovskému počtu svítidel a s odkazem na východoněmeckého vůdce Ericha Honeckera se mu přezdívalo Erichův obchod s lustry.

Jedna z dominant východního Berlína ovšem po pádu NDR osiřela, do roku 2005 se tu jen příležitostně konaly koncerty. Kvůli zamoření zdravotně závadným azbestem následovala demolice a stavba nynějšího objektu, opět připomínajícího původní královský a císařský palác. Jmenuje se po dvou německých badatelích: bratrech Alexanderu a Wilhelmu von Humboldtových, kteří se věnovali mnoha disciplínám od zeměpisu přes filozofii až po lingvistiku. Jejich příjmení nese také jedna z berlínských univerzit, jež sídlí na dohled od zámku.

Dílo zaplacené státem a městem si vyžádalo investici 677 milionů eur, v přepočtu 16,6 miliardy korun. Velkou částkou, konkrétně 105 miliony eur, přispělo 45 tisíc jednotlivých dárců.

 

Právě se děje

Další zprávy