Území české malířky Veroniky Holcové

kiz
14. 11. 2005 13:19
Výstavu Území / Territory české malířky Veroniky Holcové v Galerii Jiří Švestka, zahájenou historikem umění Radkem Wohlmuthem, tvoří nová série obrazů s tématy, které oscilují od hlubin ženské duše až po velmi působivé imprese barevných kombinací.

Malířka z generace třicátníků se vrací po tříleté pauze. Náznaky zájmu o krajinu a prostor nejen kolem člověka, ale také uvnitř jeho těla a hlavy, byly patrné už před čtyřmi lety na její autorské výstavě Sladký život.

Nová kolekce nazvaná Území / Territory dané téma naplno transponuje do výpravného celku. Základem je čtveřice velkoformátových obrazů. Hlavní hrdinkou je mladá žena, jejíž pohyb a napětí kontrastují se zasněným výrazem v tváři. Příběh se odvíjí na kulisách vrstvené, horizontálně členěné krajiny. Ta má blíže k pocitu a atmosféře z nějakého prostoru, které uvízly v paměti, než ke skutečné krajině. "Hlavním motivem cyklu je hledání a vymezování území, ať už v rámci prostředí nebo vlastní duše či imaginace," přibližuje své obrazy Veronika Holcová a s odkazem na další obrazy pokračuje: "Imaginární rovinu ještě posiluje paralelní série obrazů, zachycující sny a představy té ženy. Trochu těžší sny, které by většina z nás odnesla tíží na prsou při probouzení."

Od prvotních ornamentálních, zpravidla abstraktních obrazů se Veronika Holcová dostala k nynějším přehlednějším kompozicím, které nesou znaky figurativní malby nebo krajinomalby. "V českém prostředí nemají obrazy od Holcové srovnání. Myslím, že to dost dobře ukázala její účast na výstavách ve Veletržním paláci, Nejmladší a Bienále," tvrdí Jiří Švestka. "Na rozdíl od řady jiných autorů Veronice Holcové nechybí téma. Na druhou stranu také nemaluje jen své vnitřní pocity. V mezinárodním kontextu je zajímavé především její propojení snové, někdy až surreálné figurace s emocionálním působením silné barevnosti."

Výstava bude přístupná do 10. prosince, ale vzhledem k zájmu návštěvníků bude nejspíš prodloužena až k vánočním svátkům.

 

Právě se děje

Další zprávy