Ústecká Galerie Emila Filly se přestěhovala, na novém místě otevřela výstavu

ČTK ČTK
17. 6. 2020 10:02
V Domě kultury Ústí nad Labem byla v úterý slavnostně otevřena Galerie Emila Filly, která dříve sídlila v odlehlejší části města Předlice. V centru města se nacházela již dříve, do výstavního prostoru Armaturka se přestěhovala na přechodné období, které nakonec trvalo přes deset let.

Kvůli vysokému nájmu byla ředitelka galerie Eva Mráziková nucena opustit Předlice a nastěhovat se do menších, komornějších prostor, jimž budou odpovídat i výstavy.

Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem působí od roku 1985. Za více než tři dekády se stěhovala sedmkrát. Jedno období neměla ani vlastní sídlo, umělci vystavovali v muzeu a bývalé budově Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Ve městě byla dlouho jedinou galerií, dnes má další konkurenty, třeba galerii Hraničář. To byl také jeden z důvodů stěhování, mimo centrum města příliš nadšenců pro umění nemířilo.

"Fillovka", jak se galerii přezdívá, v Domě kultury není poprvé. "Sídlili jsme v budově Domu kultury, tuším, že je tam tělocvična Domu dětí a mládeže," říká ředitelka Eva Mráziková s tím, že galerie se roku 2009 přesunula do Armaturky kvůli rekonstrukci.

"Prostory Armaturky měla v té době pronajaté Fakulta umění a designu a vyšla nám vstříc, mohli jsme se tam na určitou dobu uchýlit," vzpomíná ředitelka, která tehdy počítala s návratem do Domu kultury, jak přislíbilo město. "Prostor byl zničený při rekonstrukci a už neodpovídal výstavním požadavkům," doplňuje.

Současné působiště galerie je o poznání menší než v Předlicích. Podle ředitelky se tím otevírají dveře komornějším výstavním projektům. Náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů říká, že v úvahu připadala i jiná místa, která jsou však momentálně obsazená.

"Může se stát, že nájemce svůj záměr opustí a prostory se uvolní," říká Nechybová. Nastiňuje tak, že by se galerie mohla stěhovat znovu.

V prostorách je teď umístěna první výstava, nazvaná Zpráva z uzavřeného prostoru, kterou si návštěvníci mohou prohlédnout do 31. července. Zahajuje výstavní program navazující na linii, jakou galerie držela v 90. letech minulého století.

"Jedná se hlavně o obrazy a malby, které reflektují věci z našeho nejbližšího prostoru, vybavení domácnosti - křesla, židle, náš žitý prostor," popisuje kurátorka Vendula Fremlová. Podle ní se výstava chystala dlouho a shodou okolností rezonuje s aktuální koronavirovou krizí. "Z toho domova nebo útočiště se stává prostor nuceného bytí," dodává kurátorka.

 

Právě se děje

Další zprávy