USA vrací Ukrajině obraz uloupený nacisty. Visel u Slovenky, která přežila holokaust

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
24. 12. 2018 13:36
Americké úřady vrátí na Ukrajinu 107 let staré plátno, které za druhé světové války uloupili nacisté z muzea v Dněpropetrovsku a jež se později za podivuhodných okolností objevilo u manželů ve státě Connecticut. Uvedla to agentura AP.
Obraz znázorňující prchajícího cara Ivana Hrozného z roku 1911 visel původně v muzeu v Dněpropetrovsku.
Obraz znázorňující prchajícího cara Ivana Hrozného z roku 1911 visel původně v muzeu v Dněpropetrovsku. | Foto: ČTK/AP

V téměř románovém příběhu stále zůstává mnoho neznámých. Především není jasné, jak přesně se obraz do Spojených států dostal.

Archivní fotografie dokládá, že obraz byl v muzeu v Dněpropetrovsku.
Archivní fotografie dokládá, že obraz byl v muzeu v Dněpropetrovsku. | Foto: Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických

Ukrajinské muzeum se o něj přihlásilo, když se ho dosavadní majitelé, manželé David a Gabby Tracyovi, rozhodli prodat. V aukčním katalogu se dílo vloni objevilo s odhadní cenou 5000 dolarů, tedy 113 tisíc korun. Díky fotografii si položky všimli pracovníci muzea v Dněpropetrovsku a oslovili americké úřady s tím, že obraz byl do roku 1941 jejich majetkem a zmizel po okupaci města německou armádou, stejně jako 63 dalších pláten.

Americká strana nárok uznala, proto Federální úřad pro vyšetřování, známý pod zkratkou FBI, obraz zabavil. Po nutných administrativních procedurách bude nyní vrácen zpět do Dněpropetrovsku.

Plátno z roku 1911 je dílem malíře Michaila Panina a znázorňuje cara Ivana Hrozného, jak se svými nejbližšími prchá z Kremlu před opričninou do Alexandrovské Slobody.

Tracyovi se k obrazu dostali zvláštním způsobem: visel na stěně domu ve městě Ridgefield, kam se nastěhovali roku 1987. Předchozí majitelé nemovitosti tvrdili, že plátno bylo v domě od chvíle, kdy ho roku 1962 koupili od jistého Švýcara.

Tracyovi si obraz vysoký 2,4 metru oblíbili a při dalším stěhování si kvůli němu dokonce nechali přistavět k novému domu speciální místnost. Malbu se rozhodli prodat až vloni - odcházeli do menšího bytu, kam už by se nevešla.

"Ta malba je opravdu nádherná, moc jsme si ji cenili. Člověk ji musel obdivovat, i ty detaily v Ivanově obličeji," popsala čtyřiaosmdesátiletá Tracyová svůj vztah k obrazu.

Americké úřady vysledovaly jeho vlastnictví až k nejmenovanému Švýcarovi, který jej roku 1962 prodal. Muž předtím sloužil ve švýcarské armádě a roku 1946 se přestěhoval do Spojených států. Roku 1986 zemřel, nelze tedy zjistit, za jakých okolností se k obrazu zcizenému nacisty dostal.

Barevná reprodukce obrazu Michaila Panina.
Barevná reprodukce obrazu Michaila Panina. | Foto: Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických

Dramatická historie, kterou má plátno za sebou, dosavadní majitelkou otřásla. Gabby Tracyová pochází ze Slovenska a přežila holokaust - její otec, znalec talmudu a majitel vesnického obchodu se smíšeným zbožím Samuel Weiss, před nacisty prchl s celou rodinou ze Slovenska do Budapešti, kde byl dopaden. Zahynul v koncentračním táboře v Mauthausenu. Děti včetně Gabby se roku 1947 legálně dostaly do Ameriky. 

Dle loňského nekrologu bratra Tracyové se rodina o otcově osudu dozvěděla teprve před třemi lety.

Také vzhledem k těmto okolnostem Gabby Tracyová s manželem souhlasili, aby byl obraz vrácen tam, kam patří. "O tom, že se bude vracet, nikdy nebylo sporu," konstatovala Tracyová.

"Loupení uměleckých předmětů za druhé světové války bylo tragédií a my jsme moc rádi, že můžeme být u toho, když se snažíme takové předměty vrátit jejich právoplatným majitelům," uvedla americká státní zástupkyně Jessie Liuová.

Obraz si podle ní po dokončení potřebných procedur převezme ukrajinské velvyslanectví ve Washingtonu.

 

Právě se děje

Další zprávy