UPM představuje nejlepší designery uplynulého roku

Kultura Kultura, Red Kul
24. 3. 2009 17:25
Výstava nabízí uchazeče o ceny Czech Grand Design
Foto: Profil Media s.r.o.

Praha -  V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze je k vidění krásný svět. Pokud v něm české produkty vypadají jako před dvaceti lety, pak je to záměr, a výrobci jsou tu zásadně osvícení a progresivní.

Do 13. dubna jsou tu totiž k vidění uchazeči o ceny Czech Grand Design za rok 2008. Ve všech kategoriích nabízí expozice užší nominace a pochopitelně i vítěze. Mezi nimi kraluje Jan Čtvrtník.

Stal se Designérem roku za sedací nábytek pro Polstrin,  vázu Droog Aalto a návrh téhož předmětu pro firmu Moser. Zároveň je držitelem titulu Mattoni Grand Designer roku, kterou Akademie designu České republiky - volné sdružení  kurátorů, teoretiků, publicistů  - udílí takovému vítězi jedné z kategorií, který získal úplně nejvíc hlasů.

Čtvrtník si odnesl také 100 tisíc korun, za které navrhne podobu cenu pro příští ročník soutěže.

Absolvent pražské VŠUP studoval i ve Finsku a v Peru. Jako jeden ze dvou studentů bývalého východního bloku získal stipendium Invara Kamprada na Univerzitě průmyslového designu ve švédském Lundu.

Jan Čtvrtník: designér roku a Mattoni Grand Designér roku - Tuto cenu akademie udílí takovému vítězi jedné z kategorií, který získal úplně nejvíc hlasů
Jan Čtvrtník: designér roku a Mattoni Grand Designér roku - Tuto cenu akademie udílí takovému vítězi jedné z kategorií, který získal úplně nejvíc hlasů | Foto: Profil Media s.r.o.

Pracovně pobýval i v NASA, nyní pracuje v Itálli pro Elektrolux jako průmyslný designér. Vítězství mu tedy vlastně vyneslo jeho hobby.

Jeho mísa Droog Alto je "redesignem" mísy slavného finského návrháře Alvara Aalta pro soutěž designu zabývající se změnami klimatu.  Má ale oproti originálu zmenšený vnitřní objem, což má upozornit na vysoušení jezer.

Oděvním designérem roku se ve 3. ročníku stala Monika Drápalová s „adaptabilní" kolekcí Cache-Cache.  Cenu pro nejlepšího grafického designéra obdržel Robert V. Novák za katalog k výstavě Bruselský sen a grafický design žaltáře trapistů. Rozměrná kniha existuje jen ve 26 exemplářích; je opatřena hliníkovými deskami.

Titul Fotograf roku akademie přiřkla autorskému tandemu Salim Issa a Štěpánka Stein za sérii fotografií pro DesignGuide 2009, kalendář Jablonex 08 a výstavu Little Hanoi. Dvojice získala stejné ocenění už v prvním ročníku designérských cen.

Křišťálovou kouli pro nejlepší obchod roku 2008 převzal Qubus za otevření design shopu v holešovickém Centru současného umění DOX. Výrobcem roku je firma Lucius za kolekci svítidel Helium, Neon, Argon a Antimon.

Titul Objev roku připadl Vladimír Žákovi za křeslo a pohovku Kubikula pro UP závody, křeslo Ušák a židli Therapia.

Do designérské Síně slávy na víkendovém večeru ve Stavovském divadle vstoupil in memoriam architekt Jan Kaplický. Zařadil se tak po bok Stanislava Lachmana, jenž  je znám coby designér elektrických spotřebičů z předlistopadové éry, a sklářského výtvarníka Reného Roubíčka.

Na ceny Czech Grand Design bylo letos nominováno celkem dvaadvacet tvůrců a studií v sedmi soutěžních kategoriích. Porota je vybrala ve dvou kolech z původně přihlášených 174 počinů. Vítěze letos poprvé vybírali i zahraniční odborníci.

Ztvárnění ceny se rok od roku liší. Trofej za rok 2008, jež má podobu křišťálové koule, ve které poletuje sníh, slova a písmena, vytvořila Zuzana Lednická ze Studia Najbrt. V prvním ročníku se této pocty ujal bývalý rektor VŠUP Jiří Pelcl, který ceně vtiskl podobu cihličky.

Ceny pořádá agentura Profil Media, která připravuje i přehlídku Designblok. Z Prahy se výstava přesune do Brna; tam by se měla konat ve funkcionalistickém hotelu Avion, který se rekonstruuje podle projektu Evy Jiřičné.

 

Právě se děje

Další zprávy