Unikátní ateliér obrazového kronikáře

ČTK, kiz
2. 11. 2005 11:43
České Budějovice/Český Krumlov - Český Krumlov získal peníze na záchranu 100 let starého fotoateliéru Josefa Seidela, který je považován za nejvěrnějšího obrazového kronikáře Šumavy.

Z fondů Evropské unie dostalo město celkem 11,25 milionu korun, a může tak zahájit obnovu této unikátní památky ukrývající cenný archiv. Cílem je postupně vytvořit muzeum historické fotografie, badatelské a konzervátorské pracoviště a v neposlední řadě i Centrum česko-rakousko-německého porozumění. "Pevně věřím, že pokud se nám podaří udržet tempo, kterým jsme do projektu vstoupili, budeme moci návštěvníkům první část zpřístupnit v roce 2007," řekl dnes novinářům ředitel fondu Miroslav Reitinger. Nejpozději v roce 2009 by mělo v Krumlově vzniknout mezinárodní centrum mapující společnou česko-německo-rakouskou historii a pořádající partnerské akce a výstavy.
Dům z roku 1905, v němž žili Josef Seidel i jeho syn František, skrývá unikátní fotoateliér, zachovala se zde nejen velká část původního technického vybavení, ale především dílo - zhruba 80.000 skleněných desek a také celuloidové pásky s negativy, stejně jako tisíce dobových snímků míst, která už mnohdy neexistují. Tento vzácný archiv z konce 19. a počátku 20. století je opatřen podrobnou dokumentací, například jmény a adresami portrétovaných osob či účty. "Jsou tam fotografie, na nichž můžeme srovnávat, jak se vyvíjela krajina, příroda i sídla, velmi zajímavý je i archiv rodin, kde jsou nafoceny generace," uvedl jihočeský radní František Štangl.
První výsledky této práce uvidí veřejnost v dubnu 2007 při putovní expozici fotografií, která se možná stane i součástí zemské výstavy v Bavorsku.

 

Právě se děje

Další zprávy