UMPRUM 2013: Magické šperky, smyslné artefakty i sádrová Noc

Julie Kochová
5. 2. 2014 10:28
Ve Veletržním paláci vystavují nejlepší práce studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Expozice ukazuje souhru i rozpor mezi dvěma školními přístupy – „uměleckým“ a „průmyslovým“.
Adéla Fejtková: Magic Tools
Adéla Fejtková: Magic Tools | Foto: Národní galerie

Praha - Křišťálové skleničky na whiskey, abstraktní smyslné artefakty a návrh designu sklízecí mlátičky. I to patřilo v minulém roce k nejlepším studentským realizacím Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Výstava UMPRUM 2013 nabízí ve Veletržním paláci souhru i rozpor mezi dvěma školními přístupy – „uměleckým“ a „průmyslovým“.

David Krňanský: Šílenství se stává metodou
David Krňanský: Šílenství se stává metodou | Foto: Národní galerie

Ze stovek děl, která na akademické půdě vznikla, vybrala letošní padesátku vystavovaných trojice kurátorů – grafický designer Robert V. Novák a Marek Meduna s Davidem Kořínkem ze školních ateliérů Malba a Supermédia.

„Naším záměrem nebylo ukázat jednotu školy, ale její zásadní rozpor, napětí mezi obory užitého a volného umění, které považujeme za cosi jedinečného a nanejvýš přínosného,“ vysvětlují kurátoři.

U vstupu tak příchozí narazí na módní kolekci s prvky haute couture, o kus dál minou návrh Projekt Space pro Škoda Auto a na konci se dostanou k sádrové soše nazvané Noc.

Kristýna Dúhová, Tereza Galbavá, Anna Leschingerová: Projekt Space pro Škoda Auto
Kristýna Dúhová, Tereza Galbavá, Anna Leschingerová: Projekt Space pro Škoda Auto | Foto: Národní galerie

Díky zastoupení šesti rozdílných kateder – architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a dějin umění a estetiky – mají návštěvníci možnost porovnat různé přístupy k tvorbě a hledat skryté spojitosti. V mezaninu Veletržního paláce dostalo letos poprvé prostor všech 23 školních ateliérů.

O slavnosti a malých kouzelnících

Mezi výběrem úspěšných studentů je i Adéla Fejtková, která se minulý rok umístila v prestižní mezinárodní soutěži Talente mezi stovkou nejnadějnějších mladých designérů. V Národní galerii představuje svou kolekci šperků Magic Tools.

Matěj Hanauer: Visuality Symbolism Emotion
Matěj Hanauer: Visuality Symbolism Emotion | Foto: Národní galerie

„Úkolem bylo vytvořit artefakty určené pro podávání slavnostní hostiny a ozdobit hosty šperky,“ vysvětluje zadání Fejtková. „Za hlavní aktéry večera jsem si zvolila děti a nechala se spolu s nimi unést do říše fantazie. Moje šperky nejsou jen ozdobou. Jsou to nástroje pro malé kouzelníky,“ popisuje originální kolekci.

K dalším výrazným studentům patří Jakub Pollág. Po ukončení bakaláře v Praze nyní studuje na londýnské Royal College of Art a se spolužákem Václavem Mlynářem tvoří studio deForm. V rámci výstavy UMPRUM 2013 ukázala dvojice moderní houpací křeslo, které bylo k vidění i na posledním Designbloku.

Markéta Kratochvílová: Bood de boop
Markéta Kratochvílová: Bood de boop | Foto: Národní galerie

Uměleckoprůmyslová škola v Praze vznikla v roce 1885 jako první státní umělecká škola. Přehlídku nejlepších prací pořádá třetí rok a výběrem kurátorů reflektuje snahu propojovat studenty různých zaměření. První ročník zaštítil teoretik současného umění Karel Císař, druhý pak Tereza Bruthansová a Maxim Velčovský jako zástupci užitého umění. Letošní kurátoři Marek Meduna a David Kořínek působí na Katedře volného umění.

UMPRUM 2013. Národní galerie. Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7. Kurátoři: Marek Meduna, David Kořínek, Robert V. Novák. 28. 1. 2014 – 2. 3. 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy