Umí rostliny růst podle strachu či smíchu? Německý umělec Höller to měří na skluzavce

Kultura AFP, Kultura
18. 4. 2018 17:53
Bývalý entomolog a vyhledávaný umělec Carsten Höller pracuje se skluzavkami, v minulosti jednu instaloval v Pražákově paláci Moravské galerie. Nyní kvůli odvážnému experimentu umístil dvě skluzavky do renesančního paláce v Itálii.
Po skluzavce Carstena Höllera se může svézt každý, kdo je starší šesti let, měří méně než 1,95 metru a váží pod 120 kilogramů.
Po skluzavce Carstena Höllera se může svézt každý, kdo je starší šesti let, měří méně než 1,95 metru a váží pod 120 kilogramů. | Foto: ČTK/AP

Do florentského renesančního paláce Strozzi instaloval německý výtvarník Carsten Höller dvě obří vzájemně propletené točité skluzavky. Jsou součástí projektu nazvaného The Florence Experiment, na němž umělec pracoval s neurobiologem Stefanem Mancusem. Cílem je změřit, zda mají lidmi projevené emoce dopad na růst rostlin.

Návštěvníci paláce Strozzi se od tohoto čtvrtka v budově mohou sklouznout. Na jízdu po skluzavce však dostanou vybranou rostlinu, s níž zdolají dvacetimetrové převýšení z druhého patra paláce na jeho dvůr.

Foto: ČTK/AP

Cestou ven lidé projdou laboratoří, kde rostlinu odevzdají vědcům. Ti změří její fotosyntetické parametry a molekuly. Budou se snažit najít změny, které rostlině případně způsobí lidské emoce prožité při sklouznutí.

Experiment dál pokračuje v suterénu, kde dvě oddělená kina promítají scény ze slavných filmových komedií a hororů.

Pořadatelé očekávají, že diváci v každém sále projeví jinou emoci. Chemické molekuly vypuštěné lidmi do vzduchu zachytí speciální zařízení, které vzduch pomocí trubek přenese a rozpráší na vnější fasádu budovy.

Tam se podél drátěné mříže budou vinout rostliny zvané vistárie. Organizátoři čekají, že emoce vyprodukované diváky v obou biografech ovlivní to, jakým směrem rostliny rostou.

Fasáda paláce z 15. století tedy poslouží jako "rostlinný graf" a v ideálním případě dokáže, že vistárie umí zprostředkovaně vnímat emoce.

Foto: Palazzo Strozzi

"Už Darwin učinil fantastické objevy o rostlinné inteligenci, jen je nikdy nepublikoval. Přišlo mu méně kontroverzní prohlásit, že člověk se vyvinul z opice," poznamenává Arturo Galansino, ředitel paláce Strozzi.

V něm výstava nazvaná The Florence Experiment začíná tento čtvrtek, potrvá do 26. srpna. Jejím autorem je šestapadesátiletý v Belgii narozený a v Německu působící umělec Carsten Höller. Ten začínal jako entomolog a vystudoval patologii rostlin, nyní vědecké poznatky kombinuje s uměním.

Na současném projektu Höller spolupracoval s italským profesorem botaniky a neurobiologem Stefanem Mancusem, jenž se zabývá neurofyziologickou komunikací rostlin.

Experiment se záměrně rozhodli podniknout ve Florencii, která byla za renesance vyhlášenou vědeckou metropolí.

Carstena Höllera znají také Češi - se skluzavkami pracuje od konce 90. let minulého století a kromě londýnské galerie Tate Modern jednu předloni instaloval v Pražákově paláci Moravské galerie.

Minulý měsíc Höller zprovoznil dvě skluzavky v obchodním domě nedaleko amerického Miami. A v minulosti Höller vytvořil také 76 metrů vysokou skluzavku, kterou obestřel věž ArcelorMittal Orbit vytvořenou sochařem Anishem Kapoorem v Londýně u příležitosti letních olympijských her. Jízda na této skluzavce trvala 40 vteřin a účastníci dosahovali rychlosti 24 kilometrů za hodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy