Dekáda v umění: Fajt vystřídal Knížáka, v Londýně uspěli Šedá a Černý

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
31. 12. 2019 14:56
K nejvýraznějším výstavám právě končící dekády patřily připomínky Karla IV. a Františka Kupky, mezinárodní projekt Galerie Rudolfinum nebo Europa Jagellonica v kutnohorské galerii GASK. Výtvarná scéna žila změnami v Národní galerii, umělkyně Kateřina Šedá se dostala do londýnské Tate Modern a na olympijských hrách ve stejném městě zaujal klikající autobus Davida Černého.
Josef Koudelka před svými fotografiemi z cyklu Invaze '68.
Josef Koudelka před svými fotografiemi z cyklu Invaze '68. | Foto: Lukáš Bíba

Osmičková smršť

Ještě víc výstav než letošní výročí přinesl osmičkový rok 2018. Rozpad rakouské monarchie a vznik Československa v roce 1918, nástup totality roku 1948 a invaze "spřátelených armád" v srpnu 1968 inspirovaly řadu institucí, které měly navíc šanci u této příležitosti požádat o zvláštní státní dotaci.

Toho využila i Národní galerie, která ve Veletržním paláci otevřela rozsáhlou expozici 1918-1938: První republika. Stálá přehlídka, kterou vytvořila kurátorka Anna Pravdová, je koncipovaná jako průvodce po prvorepublikových galeriích a výtvarných spolcích. Dokonce rekonstruuje i některé významné výstavy první republiky.

Na stejné adrese byl vystaven i slavný soubor fotografií Josefa Koudelky Invaze 1968. Černobílé snímky byly poprvé publikovány anonymně v zahraničních novinách a časopisech na první výročí okupace v roce 1969 a české publikum je mohlo vidět teprve po listopadové revoluci. Koudelkovu výstavu doprovázela filmová projekce, na které se snímky prolínaly s filmovými záběry z příjezdu tanků do Prahy, jak je zachytil režisér Jan Němec.

Josefa Koudelku a jeho osmdesátiny loni připomněla i velká retrospektiva v pražském Uměleckoprůmyslovém museu. Ukázala jeho nejslavnější cykly, abstrahující divadelní záběry, syrové snímky z cikánských osad i meditativní panoramatické snímky z celého světa, na kterých objevuje krajinu postiženou lidskou činností.

 

Právě se děje

Další zprávy