Umělec Stelarc si pořídil třetí ucho. Na předloktí

tur
15. 10. 2007 16:22
Australský performer opět pokouší hranice těla
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Performer Stelios Arcadiou známý jako Stelarc si nechal na předloktí naroubovat z chrupavky vytvořený boltec. Svůj čin komentuje jako jeden z možných kroků rozšíření tělesné formy.

Australan Stelarc narozený na Kypru tvrdí, že nejvíce práce mu dalo najít chirurga, který by se nezdráhal operaci provést. Většina lékařů ho odmítla s tím, že ani z hlediska zdravotního ani psychologického takový zákrok nepotřebuje.

Stelarcovi trvalo několik let, než našel odvážného lékaře. O svém plánu hovoří už od roku 2003, loni na podzim proběhla poslední operace. Po květnové premiéře představil svoje tělesné vylepšení při zahájení výstavy v Centru pro život v britském Newcastleu.  

Ucho pochopitelně nefunguje; ovšem Stelarc v další fázi plánuje nechat si do něj implantovat mikrofon, který by zachycoval a následně umožňoval zájemcům přes internet poslech toho, co třetí ucho "slyší".   

V kariéře jedenašedesátiletého umělce nejde v žádném případě o nějaký výstřelek, pokoušení hranic těla tvoří základní linku jeho tvorby. Sám tvrdí, že v  době technologií v sobě lidské tělo mísí jak hnilobnou zátěž zombie, tak hypermoderní prvky kyborga.

Stelarc - Exoskeleton

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Proslulé jsou jeho akce, kdy se nechával pomocí háků protažených pod kůži zavěsit ke stropu. Ani českému publiku nejsou neznámá jeho robotická prodloužení rukou nebo nohou, která odečítají pohyb.

V maximální míře to ukázal během svého pražského vystoupení v památníku na Vítkově v roce 1999, kdy představil obřího Exoskeletona. Šestinohého robota, v jehož centru sedící umělec ovládá chůzi "pavouka" svými pohyby.

Foto: Aktuálně.cz

"Představa biologického těla, které by bylo schopné samo o sobě operovat ve světě, je romantická. Od chvíle, kdy jsme se postavili na nohy, jsme začali vytvářet nástroje, přístroje, počítače  Jinak řečeno, technologie byly vždy propojené s lidským tělem. Technologie byly vždy odpovědné za směřování lidské civilizace, takže byly vždy součástí lidského těla," uvedl tehdy v jednom z rozhovorů.

Stelarcovo nynější směřování pochopitelně vyvolává protichůdné reakce. "Hodně lidí přišlo o ucho například při nehodě a nemohou si takovou náhradu dovolit. Rekonstrukce je příliš drahá," říká chirurg Francis Wells. Stelarcovi už v minulosti pomáhal s vytvořením díla The Sonic Body -  mapy, jež odhalovala zvuky těla od žil přes orgány až po svaly.

Britská modelka a hvězdička reality show Sasha Gardner, která se narodila pouze s jedním uchem a teprve nedávno podstoupila popsanou plastickou operaci, pro BBC prohlásila: "Pokládá to za umění, ale pro mě osobně to je urážlivé. Pro mnoho lidí to je citlivá otázka."

 

Právě se děje

Další zprávy