Umělci jsou definitivně Ztohoven: mystifikovat se může

Radek Wohlmuth, raw
30. 3. 2009 18:10
Skupina: Jsme rádi, že i soud pochopil naši pointu
Foto: Ztohoven

Hradec Králové  - Členové umělecko diverzní skupiny Ztohoven, kteří se v červnu 2007 nabourali do vysílání ČT2 do pořadu Panorama a odvysílali simulovaný atomový výbuch v Krkonoších, už nebudou za svou mystifikaci souzeni.

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí v neveřejném zasedání zamítl stížnost státního zástupce a  potvrdil rozsudek trutnovského okresního soudu, který jejich čin označil jen za přestupek. Tím se bude zabývat městský úřad.

Obžaloba skupinu vinila z trestného činu šíření poplašné zprávy a státní zastupitelství pro sedm členů u soudu požadovalo podmíněné tresty vězení. "Soud zamítl stížnost proti rozsudku a verdikt Okresního soudu v Trutnově je pravomocný," potvrdil mluvčí hradeckého soudu.

2. 1. - Za jaderný hřib půjdou umělci ze Ztohoven k soudu - Za svůj čin dostali na sklonku roku 2007 cenu Národní galerie. Teď už vědí, že za něj mohou sklidit i tříletý žalář. Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Trutnově proti nim sepsal obžalobu - podle něj pirátským vysíláním jaderného výbuchu v ČT šířili poplašnou zprávu a spáchali trestný čin.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Za jaderný hřib půjdou umělci ze Ztohoven k soudu - Za svůj čin dostali na sklonku roku 2007 cenu Národní galerie. Teď už vědí, že za něj mohou sklidit i tříletý žalář. Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Trutnově proti nim sepsal obžalobu - podle něj pirátským vysíláním jaderného výbuchu v ČT šířili poplašnou zprávu a spáchali trestný čin. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Soud: Atomový výbuch na ČT byl jen přestupek
Soud za fiktivní výbuch byl odročen

Ztohoven u soudu: Veřejně prospěšní jsme!
Atomový hřib není poplašná zpráva, řekl soud
Zničili prezentaci komunistů Ztohoven?
Za změněné semafory padl trest: 60 tisíc korun


Okresní soud v Trutnově v únoru rozhodl, že simulovaný atomový výbuch ve vysílání ČT nebyl trestným činem, ale pouze přestupkem. "Tím se to dostalo někam na úroveň přecházení na červenou," konstatoval tehdy pro Aktuálně.cz Roman Týc. Proti rozsudku okresního soudu však podal stížnost státní zástupce Dušan Ondráček.

"Stížnost jsem podal, protože si myslím, že případ měl být posouzen jako trestný čin, a ne jako přestupek," citovala ČTK Ondráčka. O verdiktu hradeckého soudu nebyl informován, a proto nechtěl komentovat svůj další postup.

Trutnovský soud už jednou skupinu osvobodil: před rokem řekl, že její členové nezpůsobili znepokojení obyvatel. Nicméně státní zástupce se odvolal už tehdy. Případ se vrátil do Trutnova 3. února, jednání bylo ale odročeno. Policisté, kteří členy skupiny vyslýchali, měli říct, zda výslech nebyl návodný a probíhal podle zákona. Jeden z nich už ale ze služby odešel.

Na dalším jednání 20. února pak trutnovský soud rozhodl, že jde o přestupek, státní zástupce se ale po osvobozujícím rozsudku odvolal i tentokrát.

Mluvčí skupiny Zdeněk Dostál se o definitivním rozsudku dozvěděl od Aktuálně.cz; jeho překvapení bylo o to větší, že teprve před několik dny si prý přečetl odvolání státního zástupce.

Výsledek podle něj představuje dvojí zadostiučinění. „Měli jsme ho už z první fáze, kdy naše akce vzbudila pozornost v médiích a lidé rozklíčovali její pointu - nemluvili o ní negativně, ale diskutovali o její podstatě. Teď totéž udělal soud," řekl.

„Už po prvních kolech jsme věděli, že to nebude žádná tragédie, ale přece jen to byla decimující a zdlouhavá zkušenost. Spadl nám kámen ze srdce a jsme rádi, že se soud nedržel přízemního výkladu zákona," dodal.

Spíš pobavení a údiv

První stání se v Trutnově konalo 25. března 2008; to už měli Ztohoven za výbuch kromě obžaloby i nově zřízenou Cenu Národní galerie 333. Členům skupiny obžalovaným z šíření poplašné zprávy tehdy hrozilo až několikaleté vězení.

Státní zástupkyně požadovala uložení trestu veřejně prospěšných prací. Závěr soudkyně po tom, co svědci obžaloby v podstatě jeden po druhém selhali, byl jednoznačný. Odvysílaná fikce nemohla nikoho vyděsit tak, aby se jednalo o šíření poplašné zprávy.

Předání ocenění právnímu zástupci skupiny Ztohoven. Její členové se skryli v anonymitě davu
Předání ocenění právnímu zástupci skupiny Ztohoven. Její členové se skryli v anonymitě davu | Foto: Ludvík Hradilek

Obžaloba tehdy "nedodala" ani jednoho svědka, kterého by akce polekala. Také psychologický posudek předvolaného soudního znalce Jana Laška dopad činu nepřeceňoval. Podobně reagoval i starosta "postižené" obce Černý Důl Zdeněk Kraus.

Soud v Trutnově zprostil všech sedm členů skupiny obžaloby, když sama soudkyně Stanislava Suchánková konstatovala, že "obraz výbuchu nebyl schopen způsobit znepokojení obyvatelstva a mezi lidmi vyvolal spíš pobavení a údiv nad tím, jak snadno lze do televizního vysílání vstoupit."

Na první odvolací jednání před dvaceti dny si soudkyně pozvala i nového svědka, odborníka na ochranu proti jaderným zbraním. Daniel Sas z Univerzity obrany obraz označil za výbuch jaderné nálože střední mohutnosti.

Po dlouhém rozboru konstatoval, že je zobrazen naprosto nereálně, ale připustil, že mohl neznalé lidi vylekat.

Umělci tvrdí, že svou akcí chtěli upozornit na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový a manipulační schopnost médií. Zároveň uvedli, že nechtěli vyvolat paniku ani poškodit vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy