Ulovte obrazy v ulicích! Obrazonosiči vyrážejí po Praze

klf
17. 7. 2013 12:50
Snap Your Own vynáší do pražských ulic plátna mladých umělců
Mobilní výstava Snap Your Own přináší umělecká díla do ulic
Mobilní výstava Snap Your Own přináší umělecká díla do ulic | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Když nejde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře - nesčíslněkrát přeříkané a často chybně převrácené úsloví platí bezezbytku pro akci Snap Your Own, kterou lze jen stěží nazývat výstavou, ačkoli předvádí umělecká díla.

V duchu podtitulu Obrazy do ulic! přináší plátna mladých umělců (Jana Grumla, Terezy Damcové, Petry Kameníkové, Rity Koszorus, Rada Repického a Magdalény Ševčík) přímo mezi lidi. Diváky se tak mohou stát jak náhodní kolemjdoucí, tak ti, kteří to pojmou dobrodružně a 19. července se vydají po jejich stopách.

Mobilní výstava Snap Your Own přináší umělecká díla do ulic
Mobilní výstava Snap Your Own přináší umělecká díla do ulic | Foto: Aktuálně.cz

Dobrodružná cesta to jistě bude, protože obrazonosiči nemají předem danou jasnou trasu. Jediné, co je neměnné, je oblast, v níž se budou volně pohybovat, a několik záchytných SNAP bodů (Čelakovského sady, Staroměstské náměstí, Vrchlického sady, Riegerovy sady a klub Sběrné suroviny v Krymské ulici). Tam se díla na chvíli zastaví a bude možné si je nerušeně prohlédnout. Aby tento hon na umění měl alespoň drobnou šanci na úspěch, bude možné veškerý pohyb děl sledovat online na Facebooku, Twitteru a Tumblr. Záchytné body pak budou mít svůj Foursquare.

Kromě interaktivní hry přináší netradiční výstava také přirozené otevření otázky umění ve veřejném prostoru. Tím, že vystupuje ze stěn galerie, boří veškerá omezení a otevírá se široké veřejnosti. Umění si zkrátka hledá svého diváka a on zase hledá jej!

Ti, kteří se nechtějí jen naslepo zapojit do pátrání po jednotlivých malbách, mohou 18. července v 18:00 navštívit Sběrné suroviny v Krymské, seznámit se tam s některými umělci prezentujícími svoji práci a užít si následnou párty. Druhý den od 10:00 se pak po městě rozprchnou obrazonosiči, aby pochodovali s plátny a lovili diváky, případně se nechali lovit jimi.

Akce Snap Your Own tak nepochybně opět posune umění blíž nezainteresovaným a vymaní ho z dosahu přísně uzavřené umělecké smetánky. A těm, kteří jsou zvyklí žít s ním, připraví nové dobrodružství. Tak pojďme lovit!

MObilní výstava Snap Your Own přináší umělecká díla do ulic.
MObilní výstava Snap Your Own přináší umělecká díla do ulic. | Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy