Banksyho dílo pro oběti z Bataclanu míří zpátky do Francie. Loni ho zloději ukradli

ČTK ČTK
14. 7. 2020 19:25
Itálie v úterý vrátila Francii graffiti připisované britskému streetartovému umělci Banksymu, které zloději loni ukradli z pařížského klubu Bataclan a minulý měsíc bylo nalezeno ve střední Itálii. Dílo namalované jako pieta obětem teroristického útoku v Bataclanu se má po slavnostním ceremoniálu na ambasádě v Římě u příležitosti francouzského státního svátku vrátit do země původu.
Po slavnostním ceremoniálu na ambasádě v Římě u příležitosti francouzského státního svátku se má dílo namalované jako pieta obětem teroristického útoku v Bataclanu vrátit do země původu.
Po slavnostním ceremoniálu na ambasádě v Římě u příležitosti francouzského státního svátku se má dílo namalované jako pieta obětem teroristického útoku v Bataclanu vrátit do země původu. | Foto: Reuters

Graffiti na dveřích nouzového východu klubu Bataclan, kde teroristé v listopadu 2015 zavraždili 90 lidí, zobrazuje truchlící zahalenou ženu a pochází z roku 2018. Malba z klubu zmizela loni v lednu, kdy ji zloději v kapucích ukradli i s dveřmi. Práci se podařilo nalézt až letos v červnu díky spolupráci francouzských a italských úřadů, byla na půdě venkovského domu u městečka Tortoreto u pobřeží Jaderského moře.

Okolnosti krádeže zatím nejsou jasné. Policie koncem června zatkla šest podezřelých ve Francii, dva lidé jsou v této souvislosti vyšetřováni v Itálii, uvedla toto úterý agentura DPA. Podle ní je mezi vyšetřovanými i majitel domu, kde se ukradená malba našla.

Podle nepotvrzených informací italské tiskové agentury AGI by dílo mohlo nalézt nové místo v sídle UNESCO v Paříži.

Populární Brit Banksy ve světě výtvarného umění patří ke stále ceněnějším autorům, jeho identitu veřejnost nezná. Ví se o něm pouze to, že pochází z anglického Bristolu, kde začínal v 90. letech minulého století.

Pověst získal často sociálně kritickými i kontroverzními díly, která se kromě Británie objevila na zdech ve Spojených státech nebo v Pásmu Gazy. Jeho olejomalbu znázorňující šimpanze zasedající v parlamentu loni aukční síň Sotheby's prodala téměř za deset milionů liber, což je v přepočtu téměř 300 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy