Ukradená Drtikolova Vlna se našla, už je zpět v Praze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 3. 2011 16:28
Bližší informace o pachateli policie neřekla
Foto: UPM

Praha  - Fotografie Vlna od Františka Drtikola, kterou někdo před více než dvěma týdny odcizil, se vrátila zpět do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Dílo se někdo pokusil prodat v Kalifornii, ve středu ho zástupci policie vrátili muzeu. Bližší informace o pachateli policie nemá nebo nechce sdělit, pátrání pokračuje.

Fotografie se do České republiky dostala z Londýna v úterý před půlnocí, pak ji prozkoumali odborníci z Kriminalistického ústavu a z muzea a potvrdili, že se skutečně jedná o ukradené dílo. Snímek nebyl poškozen, ale nepodařilo se najít originální karton, z něhož jej zloděj vyřízl.

Potvrdit ani vyvrátit

Fotografie zmizela ze stálé expozice muzea v Praze v neděli 13. března, zaměstnanci ztrátu exponátu zjistili o den později. Původně se mluvilo o tom, že byl ukraden originál aktu, ale později vyšlo najevo, že verze, která zmizela , je pracovní a není signovaná. Její pojistná hodnota je ale i tak 1, 25 milionu.

"Nejslavnější a nejvíce vystavovaná definitivní verze této fotografie je bezpečně uložena v depozitáři muzea," dodala pak ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.

Už před týdnem se do médií dostala informace , že Vlna by mohla být v Kalifornii. Server ceskapozice.cz uvedl, že jeho spolupracovnice Harvinder Kaurová, která pracuje v Dillí, zaregistrovala snímek  do databáze The Art Loss Register. Tady si jí všiml majitel známé galerie v městě La Jolla v Kalifornii Joseph Bellow, kterému fotografii někdo nabídl ke koupi.

Čtěte také:
Drtikolův akt se prý našel v USA, policie k tomu mlčí
Ukradený Drtikol je prodejný přes soukromníky a galerie

Ředitel databáze Christopher A. Marinello pak informoval o věci českou policii. Ředitel databáze o věci informoval českou policii. Zástupci policie a muzea nyní uvedli, že byli s registrem od počátku vyšetřování v kontaktu.

Foto: Nakladatelství Svět

Podle policistů ale sam informace o nálezu fotografie v Kalifornii, kterou 23. března zveřejnil server Česká pozice.cz, vyšetřování zkomplikovala.

The Art Loss Register v Londýně ve snaze získat další údaje kontaktoval redaktora českého serveru a potvrdil, že fotografie byla zachycena. Přes žádost Policie ČR i registru o zachování mlčenlivosti s však server zprávu zveřejnil, čímž zkomplikoval vyšetřování. Podle mluvčí muzea tím pošokodil i UPM. 

Policie prý měla naplánovanou schůzku s podezřelým v určité evropské zemi, po medializaci případu ho ale ztratila z dohledu. Nyní po něm stále pátrá. Informaci, že podezřelý je Čech, nechtěla potvrdit ani vyvrátit.

Ani dolar

Koenigsmarková uvedla, že pachatel musel být zřejmě člověk, který do muzea přišel s jasným a cíleným zájmem. Provedení krádeže však podle ní nesvědčí o zcela profesionálním přístupu.  Pachatel pravděpodobně neutržil ani dolar, obchodník převzal fotografii s tím, že ji nabídne do aukce a až podle výsledku mu vyplatí peníze.

Fotografií Vlna Františka Drtikola (1883-1961) existuje několik verzí. Stejně jako u jiných fotografií proto bývá složitější dohledat původ a ověřit vzácnost nabízené fotografie. Odborníci na aukce tvrdí, že na otevřeném aukčním trhu by se pachateli Vlnu prodat nepodařilo. Úspěšně zpeněžit by se možná dala jen přes soukromé obchodníky a galerie, i když s rizikem. Databáze ALR momentálně registruje zhruba 300 tisíc ukradených nebo ztracených uměleckých předmětů.

Na českém aukčním trhu se fotografiím příliš nedaří, v zahraničí je ale o ně zájem - a o Drtikolovy fotografie obzvlášť. Podle odborného serveru Art + jsou sběratelé za oceánem ochotni zaplatit za Drtikolovy snímky v přepočtu miliony korun.

Jedna z Vln se podle Jana Skřivánka z Art + prodala loni na červnovém veletrhu Art Basel za miliony korun, za kolik přesně, se neví. Nicméně předtím se tento snímek nabízel v přepočtu za více než 9,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy