Výstava Fridy Kahlo dráždí maďarský provládní tisk. Ukončeme nadvládu levicových umělců, volá

Snímek z výstavy děl Fridy Kahlo v Maďarské národní galerii v Budapešti.
Foto: Reuters
Reuters ČTK Reuters, ČTK
8. 8. 2018 17:09
Vítězství Viktora Orbána v maďarských volbách si jeho spolupracovníci i provládní novináři vykládají jako signál, že nastal čas obrátit státní kulturu od "levicových a liberálních umělců" ke konzervativním hodnotám. Například recenze na výstavu děl malířky Fridy Kahlo v maďarském listu vyšla pod titulkem "Takto je ze státních peněz podporován komunismus".

Osobní život a politické názory mexické malířky Fridy Kahlo se čtyřiašedesát let po její smrti staly předmětem sporu v Maďarsku. Provládní pravicový tisk zkritizoval hojně navštěvovanou výstavu malířčiných děl v Maďarské národní galerii, neboť prý "podporuje komunismus".

Jak píše agentura Reuters, taková kritika odpovídá tomu, kam se v Maďarsku obecněji posunula debata o kultuře a kulturní politice od chvíle, kdy nacionalistický premiér Viktor Orbán v dubnu potřetí za sebou vyhrál parlamentní volby.

Orbánovi příznivci a provládní novináři v posledních týdnech argumentují, že když Orbán od voličů získal další silný mandát, nyní nastal čas posunout kulturu ke konzervativním hodnotám - aby skončilo to, co tito kritici nazývají "dominancí levicových a liberálních umělců".

Pravicový list Magyar Idök se v polovině července pozastavil nad výstavou děl Fridy Kahlo v článku nazvaném "Takto je ze státních peněz podporován komunismus". Autor textu upřesnil, že s díly Fridy Kahlo esteticky vzato problém nemá, potíž spatřuje jen v politické orientaci autorky.

Kritiky se dostalo také dalším galeriím, umělcům a výstavám.

"Nebudete tomu věřit, ale Trockij znovu povstal v Budapešti, tentokrát z postele Fridy Kahlo," napsal list v narážce na milostný vztah mezi umělkyní a Lvem Trockým. Ten sehrál klíčovou roli v uchopení moci bolševiky v Rusku. S Fridou Kahlo se stýkal v době, kdy byl v mexickém exilu, nakonec jej roku 1940 zavraždil sovětský agent.

Kahlo byla v Mexiku členkou tamní komunistické strany a tvrdí se, že si například čelo postele zkrášlila podobiznami komunistických vůdců Karla Marxe, Bedřicha Engelse, Vladimira Lenina, Josifa Stalina a Mao Ce-tunga.

Kahlo se po smrti stala jednou z nejznámějších umělkyň 20. století a její dílo budí obrovský zájem, podotýká agentura Reuters. Jen současnou výstavu v Budapešti denně navštěvuje okolo 3000 lidí. Navíc se časově shoduje s přehlídkou v londýnském Victoria & Albert Museum, která malířčin životní příběh přibližuje prostřednictvím osobních předmětů z její pozůstalosti.

Kádrování a výpady provládního listu Magyar Idök odmítla ve společném manifestu skupina zhruba 60 umělců a kunsthistoriků.

List již v červnu otiskl článek od externího autora, který obvinil Maďarskou státní operu z propagace homosexuality mezi mladými posluchači proto, že na program zařadila muzikál Billy Elliot. Ten v Maďarsku v průběhu dvou let vidělo již přes 100 tisíc diváků. Opera následně zrušila 15 ze 44 inscenací plánovaných na červen a červenec. Na svém webu uvedla, že se tak nestalo kvůli sporům v tisku, nýbrž kvůli následnému poklesu zájmu diváků.

Pravicový politický analytik Tamás Fricz, který pomohl při svolávání masových demonstrací na podporu Viktora Orbána, tvrdí, že cílem kampaně není "zničit liberální kulturu", pouze systém přizpůsobit tak, aby reflektovat současnou nadvládu pravicově konzervativních politických hodnot. Liberální umělecké postoje by ale neměly být zakázány, míní Fricz.

"Měla by být zachována autonomie jednotlivých institucí. Ale myslím, že vláda má právo pevně a vědomě podporovat konzervativní myšlení, umělce a umělecká díla," říká Fricz a konkrétně například navrhuje, aby stát financoval víc filmů líčících "velké okamžiky maďarských dějin".

Debatu o kulturní politice v Maďarsku oživil sám Viktor Orbán, když koncem července avizoval velké změny v této oblasti. Své třetí volební vítězství za sebou označil "za nic menšího než mandát k tomu, abychom vybudovali novou éru. Epochu určují kulturní trendy, kolektivní přesvědčení a společenské zvyky. S tímto úkolem se nyní musíme vypořádat: musíme zakotvit politický systém v kulturní éře," prohlásil Orbán v projevu, považovaném za přelomový.

Mluvčí vlády se k otázce týkající se nadcházejících změn odmítl vyjádřit.

Od Orbánova vítězství ve volbách roku 2010 jeho strana Fidesz přepsala ústavu, získala kontrolu nad státními médii a umožnila budovat podnikatelské říše byznysmenům blízkým premiérovi či jeho straně, tvrdí agentura Reuters. Podle ní Orbán úspěšně zpochybnil západní liberální tabu a letošní volby vyhrál díky výrazně protiuprchlické kampani, v níž zdůrazňoval národní hrdost, jednotu a "silné Maďarsko".

 

Právě se děje

Další zprávy