Ukázat vyfakovaný listopad 1989 není trestný čin

Kultura Kultura, Red Kul
15. 2. 2010 11:05
Policie odložila případ pomníku, který pozměnil Týc
Foto: Nezapomente.cz

Praha - Policie odložila případ pozměněné pamětní desky připomínající události 17. listopadu na Kaňkově paláci na Národní třídě v Praze. Pomník krátce po loňských listopadových oslavách upravil výtvarník Roman Týc.  Autor pomníku Otakar Příhoda se rozhodl Týce nežalovat.

Umělec rozhodnutí policie podle uvítal.  Týc k pamětní desce přidal plastiky s hajlujícíma rukama a s pěstmi se vztyčenými prostředníky. Celé dílo pak nazval Není co slavit - což vyznělo o to paradoxněji, že lidé dál rozsvěceli svíčky i u pozměněného památníku, který působil velmi autenticky jako z jednoho kusu.

Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. | Foto: Aukro

„Celou věc je třeba vnímat v souvislostech," řekl Týc už dřív serveru tyden.cz. "Ta deska sama vybízela k doplnění informace. Všechny ty ruce jsou český, na rozdíl od gest, která ukazují. Není od věci uvědomit si to, co se tady dělo a děje v kontextu. Češi hajlovali tenkrát, konec konců dělají to i dnes, vítězná viktorka po letech možná zase až tak vítězná není, prostředníček neváhal vztyčit premiér Topolánek a zaštítil se jím veřejně i Karel Gott. To taky o něčem vypovídá."

Policisté případ vyšetřovali jako možnou propagaci nacismu. "Neshledali však v tomto případě neshledali žádné protiprávní jednání," řekla mluvčí pražské policie Ivana Ježková.

Improvizované odhalení nové podoby pomníčku - které se konalo během posledního dne "velkého listopadového týdne" - doplnila ironická báseň kolážovitě složená z řádek písní, které provázely dějiny republiky.

Podle účastníků zazněla otázka "kde domov můj" jako povzdech "ach synku synku", provolání "již vzhůru psanci této země", úpěnlivé přání "ať mír dál zůstává s touto krajinou" i "já chci žít nonstop". Stranou nezůstalo ani sdělení, že bílej jezdec jede tmou a konec se odehrál v naději, že jednou budem dál.

Pod pseudonymem Roman Týc se podle soudu skrývá David Brudňák. Umělec se proslavil už před třemi lety, kdy vyměnil skla na pražských semaforech. Soud mu za to nařídil uhradit pokutu 60 000 korun. Týc ji ale nechce údajně zaplatit.

Foto: Ztohoven
Čtěte také:
Umělci jsou definitivně Ztohoven: mystifikovat se může

Výtvarník je členem skupiny Ztohoven. Její členové se mimo jiné nabourali do programu České televize a odvysílali záběr simulovaného jaderného výbuchu. Česká televize dala umělce k soudu, který rozhodl, že šlo jen o přestupek a příslušná radnice případ odložila.

Ztohoven za akci dostali v prosinci 2007 cenu Národní galerie pro mladé umělce.

 

Právě se děje

Další zprávy