Ufoni útočí už 50 let - a skutek utek

Richard Klíčník
17. 2. 2006 16:30
Praha - Tři čeští inkvizitoři v nové knize vesele pokračují v boji proti náboženství atomového věku.

Nový "bestiář" Jiřího Grygara, Marcela Grüna a Stanislavy Ramešové nese název Trialog o mimozemšťanech. Titul navazuje na jejich úspěšnou publikaci z roku 2000 s názvem Trialog o životě ve vesmíru, ve které stejnou formou diskutovali o možnostech nezemského života.

Kniha je psána jako skutečný trialog - a ze všeho nejvíc připomíná internetovou diskusi. Však ji také autoři vytvořili pomocí e-mailu. V "živě napsaném" a řízeném rozhovoru podávají argumenty proti možným i nemožným konspiracím, které se za padesát let ufologie nashromáždily.

Stanislava Ramešová, publicistka zabývající se problematikou UFO a iniciátorka  projektu, na prezentaci knihy prohlásila: "Ufology asi nepřesvědčíme, kniha je určena širší veřejnosti, která by měla mít jasno." A Marcel Grün, současný ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy, s úsměvem poznamenal: "Věda sice neví všechno, ale dříve či později to odhalí."

Kapitoly této fundované, ale nijak "akademické" knihy nesou názvy jako Stopy těch druhých, Pozorování z kosmu, Rusové zkoumají UFO, Jsou v pásu planetek? či "Špioni" ve sluneční soustavě a "Odkud" přicházejí.

Svazek z nakladatelství Paseska vznikal v dobrém rozmaru. O tom svědčí i úvod, ve kterém autoři vzpomínají na Saturninovu Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru - i když dále se zapřísahají, že téma nechtějí zlehčovat, ba naopak by prý objevení mimozemšťanů uvítali.

Bohužel ve světle desítek ba stovek podložených vědeckých důkazů, které v knize nabízejí, dávají populárním ufonům pramalou šanci. "Je to už víc než půl století, co v USA započala hysterie s létajícími talíři - a skutek utek," říká v závěru knihy Jiří Grygar, nositel ceny Kalinga udělované UNESCO za popularizaci vědy.

 

Právě se děje

Další zprávy