Událost roku, v níž si Havel vyrovnává účty, píše svět

pat
23. 5. 2008 8:44
Řeší si Havel spor s Klausem? spekulují média
Divadlo Archa aplauduje dramatikovi Havlovi.
Divadlo Archa aplauduje dramatikovi Havlovi. | Foto: Reuters

Praha - Pražská premiéra Havlova Odcházení je podle britského deníku Independent jednou z evropských divadelních událostí roku.

Většina zahraničních médií si však v prvních ohlasech všímá především možných politických souvislostí nové hry bývalého českého prezidenta.

Londýnské Timesy dokonce v titulku nadepisujícím reportáž z pražského uvedení hry napsaly, že si Havel vyrovnává staré účty.

Čtěte více o premiéře: Bezchybné, úžasné, vzdychali diváci Havlovy premiéry

„Pro řadové návštěvníky divadla je hra čtením kódované zprávy. Tak jako Britové hledají v politických memoárech podstatu sporů Tonyho Blaira a Gordona Browna, Češi jsou hladoví po pikanteriích z jednoho z nejvytrvalejších sporů v postkomunistické Evropě," naráží deník The Times na vztah Havla se svým nástupcem v prezidentské funkci Václavem Klausem.

„Stopy zášti jsou ve hře až příliš viditelné," tvrdí Timesy.

Také kanadská televize CBC poznamenává, že premiéra Odcházení dokládá, že Havel neztratil schopnost vyvolávat kontroverze.

Britský Independent píše, že právě spekulace o Havlových motivech při psaní hry jen zvýšily očekávání před premiérou.

Deník si všímá autorovy přímé účasti v představení, kdy namluvil komentáře, jimiž vstupuje do inscenace.

„Je to pro Havla typický způsob vstupu na jeviště, jakoby pod pláštíkem hlasu, který vám připomíná, abyste si vypnuli své mobilní telefony," řekl deníku Independent Paul Wilson, který Odcházení přeložil do angličtiny.

Projděte si SPECIÁL: Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení

Ředitel Orange Tree Theater, které bude prvním zahraničním divadlem uvádějícím Odcházení, doufá, že Havel namluví obdobnou nahrávku také pro anglické představení.

„Máme obrovskou radost, že jsme získali svolení hru uvést, je totiž podle mě jednou z Havlových nejlepších a je mimořádné zábavná," citoval Independent Sama Walterse.

 

Právě se děje

Další zprávy